Duminica Floriilor în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău

Dumnezeule atotputernic și veșnic…, dă-ne harul să învățăm a-l urma în răbdare pe Mântuitorul nostru, și astfel, să ne învrednicim a fi părtași de învierea sa (cf. Rugăciunea zilei din Duminica Floriilor).

Răbdarea Mântuitorului îi cerem Tatălui ceresc să ne învețe, căci prin această răbdare am fost mântuiți. Această răbdare suntem chemați să o contemplăm în mod special în Săptămâna Sfântă, care începe în Duminica Floriilor, acea duminică ce comemorează intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim în strigătele de sărbătoare ale mulțimii: Binecuvântat cel ce vine, regele, în numele Domnului! Pace în cer și glorie în înaltul cerului (Lc 19,38).

Duminică, 20 martie 2016, credincioșii catolici din Chișinău s-au adunat cu mic cu mare în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău pentru a-i aduce Domnului prinosul lor de mulțumire pentru iubirea pe care ne-a arătat-o, aducând fiecare cu sine ramuri înmugurite pentru a fi sfințite în amintirea intrării lui Isus în Orașul Sfânt, când mulțimile își așterneau hainele pe drum și ramuri înfrunzite (cf. Mc 11,8).

Sfânta Liturghie de la ora 10.30 a fost celebrată de episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, care, în fața grotei Maicii Domnului a invocat binecuvântarea Domnului asupra ramurilor aduse de credincioși, după care, urmând crucea procesională, mulțimea a intrat în catedrală pentru a participa la sfânta Jertfă. După proclamarea lecturilor din Profet și Apostol, s-a citit Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca, pe roluri, cel al lui Isus fiind interpretat de Pr. Mihai Balan, parohul de „Providența Divină”, iar celelalte, de trei tineri, întrucât Duminica Floriilor este și Ziua Mondială a Tineretului. La predică, Pr. Mihai a vorbit despre fratele nostru mai mare, Isus, care i-a asupra sa vina pentru crimele noastre pentru a ne justifica și a ne elibera de pedeapsa pe care am meritat-o prin căderile noastre.

Și la celelalte două sfinte Liturghii – de la ora 9.00 și 12.00 – au fost binecuvântate ramurile înverzite cu care au venit credincioșii la biserică, luându-se apoi cu ei acasă, pentru a-și aminti mereu de bucuria întâlnirii cu Isus și de dorința acestuia de a fi primit în sufletul fiecăruia dintre noi.

Începând cu ora 11.30, în sala mare a casei parohiale a avut loc întâlnirea tinerilor, cu un program diversificat: jocuri, conferințe pe teme legate de păcat, iertare, milostivire, spovadă, iar începând cu ora 17.00 a urmat adorația preasfântului Sacrament, în cadrul căreia cei prezenți s-au rugat în mod special pentru tineri.

Pr. Petru CiobanuIMG_4318 IMG_4323 IMG_4324 IMG_4331 IMG_4339 IMG_4345 IMG_4356 IMG_4376 IMG_4378 IMG_4382 IMG_4390 IMG_4399 IMG_4404