Dieceza de Chișinău la întâlnirea autorităților transnistrene cu reprezentanții cultelor religioase

La 28 octombrie 2019, la Tiraspol, a avut loc întâlnirea autorităților transnistrene cu reprezentanții cultelor religioase prezente în regiune. Printre cele cinci confesiuni a fost prezentă și Dieceza de Chișinău, în persoana Pr. Piotr Kuszman, paroh de Tiraspol și reprezentantul episcopului pentru regiunea transnistreană, și Pr. Petru Ciobanu, cancelarul Curiei diecezane, care le-a adus celor prezenți, autorități politice și religioase, salutul și mulțumirea Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău.

La începutul întâlnirii, dl Vadim Krasnoselski i-a salutat pe cei prezenți, manifestându-și bucuria de a avea ocazia să se întrețină cu fiecare reprezentant al cultelor, după care a amintit despre evenimentul de comemorare a victimelor represiunilor comuniste din anii ’30 ai secolului trecut, mulți dintre care au fost executați la Tiraspol și înmormântați în gropi comune. Referindu-se la acest eveniment, care va avea loc la 30 octombrie a.c., Krasnoselski a spus: „Trecutul nostru nu este constituit numai din victorii, ci și din tragedii, și este de datoria noastră să-i cinstim pe cei care și-au dat viața pentru credință, asemenea unor martiri”. Un subiect interesant și de actualitate asupra căruia s-a insistat a fost problema avortului și soluțiile concrete care se pot aduce pentru a diminua numărul acestora. Una dintre soluții a fost promovarea valorilor creștine printre elevi și tineri, promovare în care să se implice, de comun acord, autoritățile și comunitățile religioase prezente în teritoriu.

După această introducere, fiecare cult în parte a avut posibilitatea să-și prezinte anumite probleme cu care se confruntă. Din partea Bisericii Catolice, acestea au fost expuse de Pr. Piotr Kuszman, răspunsul oferit de dl Vadim Krasnoselski fiind că autoritățile vor căuta să rezolve aceste probleme, spre binele fiecărui cult și al locuitorilor din regiune. De menționat, că, la sfârșitul discuțiilor, Înaltpreasfințitul Sava, arhiepiscop ortodox de Tiraspol și Dubăsari, și-a exprimat speranța că autoritățile regiunii vor ține cont de aceste doleanțe și chiar l-a îndemnat pe dl Krasnoleski să le ia în considerație și să caute soluții concrete pentru fiecare dintre ele.

Pr. Petru Ciobanu