La Mulți Ani, Dieceza de Chișinău! La Mulți Ani, Preasfințite Anton Coșa!

Decretul Congregației pentru Episcopi cu privire la crearea Administraturii Apostolice de Moldova, 28 octombrie 1993

Se împlinesc 26 de ani de la înființarea structurilor centrale ale Bisericii Catolice din Republica Moldova. Pe 28 octombrie 1993, sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a înființat prin decret Administratura Apostolică de Moldova. Ulterior, pe 27 octombrie 2001, același Papă Ioan Paul al II-lea a ridicat-o la rang de episcopie și l-a numit pe Mons. Anton Coșa Episcop de Chișinău. În aceste zile ne reamintim de cele două evenimente jubiliare, care invită la sărbătoare, la bucurie, la recunoștință adusă Bunului Dumnezeu pentru darurile pe care le-a făcut Moldovei, o comunitate eclezială și un păstor.

Anul trecut am sărbătorit cea de-a 25-a aniversare, dar anul acesta sărbătorim 26 de ani și asta înseamnă că drumul Bisericii Catolice din Republica Moldova continuă și mai presus de toate își arată roadele. Faptul providențial că cele două evenimente, înființarea Administraturii Apostolice și numirea Episcopului, au avut loc în zile calendaristice alăturate, ne face să înțelegem că nu poate exista o comunitate fără păstorul ei, așa cum nu poate exista un păstor fără turma sa. Poporul lui Dumnezeu și păstorul sunt fundamentul fiecărei comunități ecleziale, care este manifestarea prezenței lui Dumnezeu, ce vorbește poporului său și face acest lucru prin cuvântul păstorului.

La Mulți Ani, Bisericii Catolice din Republica Moldova, care de-a lungul timpului a semănat speranță.

La Mulți Ani, Preasfințite Anton Coșa, ce păstoriți o Biserică pe care o iubiți și de care sunteți iubit.

Decretul Papei Ioan Paul al II-lea cu privire la numirea Episcopului titular de Paesto Anton Coșa în calitate de Episcop de Chișinău, 27 octombrie 2001