Papa instituie Duminica cuvântului lui Dumnezeu

Prin Scrisoarea Apostolică sub forma Motu proprio „Aperuit illis”, Papa Francisc a stabilit că „a treia duminică din Timpul de peste an este dedicată sărbătoririi, reflecției și răspândirii cuvântului lui Dumnezeu”.

Decizia Papei a venit în ziua în care Biserica a celebrat amintirea liturgică a sfântului Ieronim, care a tradus Biblia în latină și a spus: „Necunoașterea Scripturilor înseamnă necunoașterea lui Cristos”.

Duminica cuvântului lui Dumnezeu – a scris Pontiful – se situează într-o perioadă a anului care îndeamnă la întărirea legăturilor cu evreii și la rugăciune pentru unitatea creștinilor. „Nu este o simplă coincidență temporală: sărbătorirea Duminicii cuvântului lui Dumnezeu exprimă o semnificație ecumenică, deoarece Sfânta Scriptură indică celor care o ascultă calea de urmat pentru a ajunge la o unitate autentică și solidă ”.

Mai mult, Papa Francisc ne îndeamnă să trăim această duminică „drept o zi solemnă. Va fi important ca, în timpul liturghiei, textul sacru să poată fi întronizat, astfel încât valoarea normativă pe care o posedă cuvântul lui Dumnezeu să fie evidentă comunității (…) În această duminică, episcopii pot celebra ritul lectoratului sau să încredințeze o slujire similară, pentru a aminti importanța proclamării cuvântului lui Dumnezeu în liturghie. Parohii vor putea găsi forme pentru predarea Bibliei sau a uneia dintre cărțile sale întregii adunări, pentru a scoate în evidență importanța continuării în viața de zi cu zi a lecturii, aprofundării și rugăciunii cu Sfânta Scriptură, cu o referire specială la învățătura divină”.