Episcopul a conferit ministeriul lectoratului pentru doi laici

În „Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”, Preasfințitul Anton Coșa a conferit ministeriul „lectoratului” domnilor Andrei Bolocan și Nicolae Ianușevschi, cei doi laici, candidați pentru diaconatul permanent.

Ce este ministeriul lectoratului? În cazul lui Andrei și al lui Nicolae, acest ministeriu a fost conferit deoarece se pregătesc pentru a fi hirotoniti diaconi permanenți. Peste câteva luni vor primi următorul ministeriu, acolitatul. În calitate de lectori, Andrei și Nicolae au sarcina de a citi cuvântul lui Dumnezeu în timpul liturghiilor și de a ajuta preotul paroh în toate momentele proclamării textelor sfinte. Au fost instruiți să îndeplinească această slujire, urmând studiul textelor sacre și aprofundarea teologiei la Seminarul din Sankt Petersburg.

Odată cu ministeriul lectoratului, a început o călătorie de mai mare angajament și mărturie creștină pentru acești doi laici, semnificativ fiind gestul Preasfințitului Anton de a le preda, în timpul liturghiei, Sfânta Scriptură și după liturghie o mică cruce, pe care o vor purta întotdeauna ca un semn al angajamentului și responsabilității de laici în cadrul ministeriului lectoratului.

La liturghie au participat, cu mare bucurie, și familiile celor doi noi lectori, care le împărtășesc calea de formare ce îi va conduce în viitor la primirea diaconatul, care pentru ei va fi permanent, deoarece sunt căsătoriți.