Caritate prin gesturi mici

Nu este ceva ciudat faptul că donația unui termoscanner unui centru de sănătate din partea unui paroh poate fi un eveniment în viața Diecezei noastre. Acesta este gestul făcut de Pr. Marcin Januś, care a făcut acest mic dar semnificativ dar pentru centrului medical din Sobozia-Rașcov, localitate în care este paroh.

Valoarea nu este în cantitatea darului, ci în calitatea gestului, făcut cu mare atenție față de lucrătorii din domeniul sănătății care vor folosi termoscannerul și, cu siguranță, au nevoie de acesta, precum și celor care vor beneficia de serviciile medicale.

Caritatea nu își are forța în cantitate, care este cu siguranță importantă în situații de mare necesitate, ci în sinceritatea inimii, în simplitatea gestului, în iubirea pe care o transmite.

În ultimele zile, este apreciabil gestul Fundației Caritas Moldova, care a derulat un proiect de o valoare imensă, asigurând tuturor parohiilor Diecezei dotarea cu materiale de protecție și tot ceea ce poate fi util în această perioadă pandemică. Recunoștința pentru acest gest este adresată Caritas Moldova.

Iată apoi frumusețea carității, care plasează simplul gest al Pr. Marcin Januś la același nivel cu proiectul valoric al Caritas Moldova, și în ambele cazuri răspund invitației lui Isus care solicită dragoste pentru ceilalți, în orice context sau situație.

Dar aceasta este și realitatea multor mici gesturi de caritate necunoscute și minunate în același timp, care alcătuiesc calea carității acestei Biserici. Să ne gândim doar la medicul parohiei din Bender, care are grijă de o persoană fără un picior care nu poate ieși din casă, la fel ca și caritatea pentru familiile din parohia Rașcov, sau Surorile Providenței, vizitând familiile și bătrânii care așteaptă un gest de caritate.

S-ar putea spune și despre multe alte acte mici de caritate, dar nu pentru a primi laude și recunoștință, ci pentru a simți inima unei Biserici care cu proiecte mari și gesturi mici trăiește pasiunea pentru Evanghelie în numele lui Cristos Isus.

Mons. Cesare Lodeserto