Dieceza de Chișinău se pregătește de sărbătorirea centenarului nașterii Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarilor, care, prin gândul și acțiunea sa în spiritul fraternității și al păcii, a lăsat o moștenire răspândită în toată lumea.
 
Pentru Biserica din Republica Moldova va fi nu doar o oportunitatea de a o comemora, ci și de a-i actualiza mesajul și a-i cunoaște mai bine carisma și mărturia de credință. Un mesaj puternic și actual.
 
Cine a fost Chiara Lubich?
 
Chiara (născută Silvia) Lubich s-a născut la Trento la 22 ianuarie 1920. În timpul celui de-al doilea război mondial, ea înțelege că numai Dumnezeu este iubire. Și îl alege ca singurul său ideal. La 7 decembrie 1943 Chiara, printr-un jurământ perpetuu de castitate, își dedică viața lui Dumnezeu și marchează începutul Mișcării Focolarilor, al cărui nume oficial va fi „Opera Mariei”.
 
Desigur, în acea zi, Chiara „habar nu avea de ceea ce avea să vadă și să trăiască în cei 88 de ani de viață. Nu avea nici o idee despre milioanele de oameni care ar urma-o. Nu și-a imaginat că prin idealul său va ajunge în 194 de țări. S-ar fi gândit vreodată că va inaugura un nou anotimp al comuniunii în Biserică și că va deschide căi de dialog ecumenic niciodată practicate? ”.
 
Chiara Lubich a murit la Rocca di Papa la 14 martie 2008. La 27 ianuarie 2015 a fost început procesul de beatificare.
 
Care este moștenirea sa spirituală: „Aș dori ca Opera Mariei, la sfârșitul timpurilor, când, în unitate, se va fla în așteptarea să apară înaintea lui Isus abandonat și răstignit, să-i poată repeta: „În acea zi, Dumnezeul meu, voi veni spre tine..., cu visul meu cel mai îndrăzneț: să te duc lumii în brațe. Tată, ca toți să fie una!”.
 
Sărbătorirea centenarului nașterii Chiarei Lubich va avea loc întreaga lume, precum și Biserica din Republica Moldova, unde activează un grup al Mișcării Focolarilor, în colaborare frățească cu România vecină.
 
Sâmbătă, 10 octombrie, începând cu ora 10.30, va avea loc sfânta Liturghie în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, prezidată de episcopul Anton Coșa, care va fi urmată de o întâlnire în casa parohială și inaugurarea unei expoziții.
 
„Spiritualitatea Chiarei Lubich - a spus episcopul de Chișinău - este una dintre numeroasele realități ecleziale, care văd persoane consacrate și laici împreună, urmând un mesaj care este întotdeauna cel al Evangheliei, trăit după modelul acestei femei, care a învățat atât de mult prin credința și umilitatea sa ”.

C. L.