„Nu vă temeţi de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul!”
Știm ce înseamnă „uciderea trupului”, dar poate că nu ne este clar ce înseamnă „uciderea sufletului”. Textul continuă: „Temeţi-vă mai degrabă de cel care poate să piardă şi trupul, şi sufletul în Gheenă!”, iar cuvântul „a pieri” corespunde ruinei, risipirii și, de fapt, vorbește de un destin infernal.
Acest text este deschis de fraza: „Nu vă temeți de oameni”.
Aceasta este tema: amenințarea pe care o pot produce oamenii nu poate depăși amenințarea fizică. Oamenii nu au puterea de a ucide nimic altceva decât trupul. Acest lucru cu siguranță nu este puțin. Dar în sine trebuie să se înțeleagă ce este mai devastator. Iar asupra acestui lucru, oricât de grav ar fi, nu există nicio îndoială: se suferă mult mai mult pentru suflet decât pentru trup. Durerea fizică este un lucru foarte, foarte greu, dar și singurătatea și lipsa de iubire fac starea sănătății insuportabilă. Gândiți-vă la suferința fizică a celui care este singur, nu are nici o alinare și nici măcar nu simte prezența bunului Dumnezeu. Iată sufletul care eșuează, sufocat chiar și de durerea fizică.
Câte surori și frați, tari în credință, care în situații dificile au știut să lumineze ca niște felinare în întuneric. Aceasta este istoria marilor sfinți, dar și în vremurile actuale. Dar aceasta este și realitatea existenței noastre, când se întâmplă să avem de ales între suflet și trup, o opțiune pe care de multe ori nu o percepem pentru că ispita ne-o ține ascunsă, dar care se prezintă de fiecare dată când trebuie să alegem între a fi bine și a iubi, între sănătate și mântuirea noastră sau a altcuiva.
Pentru că această alegere se întâmplă mai devreme sau mai târziu. Uneori într-un mod tragic: a lua în primire un copil bolnav înseamnă să aduci în propria existență pe cineva care va aduce multe probleme și neplăceri. Când cineva nu alege să iubească, atunci sufletul piere.
Să nu ucidem sufletul, să nu sufocăm prezența lui Dumnezeu în noi, să nu închidem ușa speranței atunci când suferim fizic.
C. L.