Cea de-a III-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor va fi celebrată pe 23 iulie, dorită de Papa Francisc pentru a nu uita pe nimeni, mai ales în perioada de vară, când bătrânii sunt lăsați singuri în vacanță. Ziua este celebrată și în apropierea comemorării liturgice a sfinților Ioachim și Ana, care au fost părinții Fecioarei Maria.
Papa Francisc a instituit această Zi Mondială dedicată tuturor Bunicilor pentru a atrage atenția asupra unei categorii prea des plasate la margine, reamintind în schimb valoarea lor și încurajând acțiunile în favoarea lor.
Tema este: "Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50). Această temă este legată de ZMT de la Lisabona pentru a sublinia dialogul dintre tineri și bătrâni. De fapt, tema de la Lisabona este "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39), preluată din Evanghelia după Luca. Micul fragment "Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50) este preluat tot din Evanghelia după Luca și reprezintă finalul primei părți a Magnificatului, când Maria, imediat după anunțul îngerului, merge să o întâlnească pe verișoara ei în vârstă, Elisabeta. Așadar, este o temă care subliniază importanța dialogului între generații.
Papa a avut întotdeauna această temă la inimă. Încă de la începutul pontificatului său, a insistat asupra depășirii "culturii rebutului" și a pornirii unei culturi a relațiilor. În acest moment, Biserica are, prin urmare, datoria de a însoți pastoral, de a fi aproape și de a oferi sprijinul necesar persoanelor în vârstă.
Sfântul Părinte insistă și invită toate diecezele să organizeze în mod concret pastorația persoanelor vârstnice, iar celebrarea acestei zile este momentul potrivit pentru a le mulțumi bunicilor pentru tot ceea ce au făcut și încă fac pentru Biserică, societate și mai ales în cadrul familiilor. 
Preoții parohi ai Diecezei de Chișinău au fost invitați să organizeze cu această ocazie momente liturgice și de apropiere față de bătrânii, pentru ca aceștia să simtă, în pofida dificultăților vârstei, disponibilitatea comunității, care știe să aibă grijă și de ei.
În Dieceza de Chișinău, există o mare atenție acordată persoanelor în vârstă, nu doar de către parohii, ci și de către organizațiile sociale și de caritate, prin cantinele sociale, distribuirea de pachete cu alimente, asistență medicală la domiciliu etc.
În timpul vizitei pastorale, episcopul a amintit și acest angajament în parohii, iar el personal, în fiecare parohie, a dorit să viziteze câteva persoane în vârstă la domiciliul lor și să le aducă mângâierea Bisericii prin încurajări și celebrarea sacramentelor.
C.L.