Luni, 29 septembrie, când Biserica îi aminteşte în Liturghie pe sfinţii arhangheli Mihail, Gabriel şi Rafael, comunitatea catolică din Bălţi şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie solemnă, celebrată de păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, a început la ora 12.00.

Alături de episcopul de Chişinău au concelebrat 16 preoţi veniţi din diferite parohii ale Diecezei de Chişinău, care au dorit să ia parte la bucuria comunităţii catolice din Bălţi în ziua în care îşi sărbătorea patronii cereşti. Printre oaspeţii de onoare, la serbare a fost prezent şi ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelenţa Sa Artur Michalski. Din comunităţile Decanatului de Nord au venit în pelerinaj grupuri de credincioşi pentru a lua şi ei parte la sfânta Liturghie de hram.

Catolicii din Bălţi s-au pregătit sufleteşte pentru sărbătoarea hramului prin trei zile de exerciţii spirituale, ţinute de Pr. Stanislav Obreja, fost vicar de Bălţi, actualmente aflat la studii în Cetatea Eternă. În cursul acestor exerciţii spirituale, părintele le-a vorbit credincioşilor despre îngeri şi despre rolul lor în viaţa Bisericii şi a fiecărui credincios. Tot el a fost cel care a rostit cuvântul de învăţătură din cadrul sfintei Liturghii de hram, predică ce a fost o încununare a meditaţiilor din zilele ce au precedat sărbătoarea. În predica sa, Pr. Stanislav a accentuat mai ales dimensiunile liturgică, diplomatică şi de slujire ale îngerilor, în special ale celor trei arhangheli, dimensiuni care, după cum a menţionat părintele, trebuie să caracterizeze viaţa fiecărui creştin.

A urmat apoi jertfa euharistică, la care credincioşii s-au hrănit cu trupul şi sângele lui Cristos. După Împărtăşanie a urmat un moment de adoraţie, când cei prezenţi în biserica din Bălţi au avut posibilitatea, asemenea, îngerilor, să-l adore pe Domnul şi Regele îngerilor – Isus Cristos – prezent în sfânta taină a Euharistiei. A urmat apoi un cuvânt de felicitare din partea PS Anton Coşa şi un cuvânt de mulţumire rostit de parohul de Bălţi, Pr. Jacek Puc.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească, la care fiecare a putut să guste din hrana trupească pregătită cu iubire de credincioşii parohiei Bălţi.