Astăzi, celebrăm solemnitatea Schimbării la față a Domnului, iar Evanghelia relatează episodul în care Isus a ales să urce împreună cu Petru, Iacob și Ioan pe muntele Tabor.
Cu câteva zile mai devreme avusese loc un moment de mare neînțelegere între Isus și discipolii săi, după ce Domnul le-a anunțat acestora despre Pătimirea sa.
Petru se simțise chiar obligat să îl „mustre” pe Domnul, pentru că un astfel de anunț risca să îi sperie pe oameni și să îi îndepărteze de el. Dar răspunsul lui Isus fusese clar și dur: „Mergi în urma mea, Satană! Tu eşti o piatră de poticnire pentru mine, pentru că nu te gândeşti la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor”. O lovitură grea pentru Petru și ceilalți discipoli, descurajați în fața dificultăților de a predica și de a vesti Împărăția.
Acum, Isus îi conduce pe discipoli pe munte, pentru a se „schimba la față” sub ochii lor, adică pentru ca ei să-l poată percepe în plinătatea gloriei sale divine. Și pentru că este vorba de a relata o experiență intimă de întâlnire cu Dumnezeu, evanghelistul vorbește despre „lumina orbitoare” care îl învăluie pe Isus și îi luminează fața.
Este un moment de adevărată revelație, confirmată de cuvintele pe care le aud discipolii: „Acesta este Fiul meu cel ales; ascultaţi de el!” Petru, Iacob și Ioan coboară de pe munte, întorcându-se la munca de zi cu zi, întăriți în credința lor și gata să îl urmeze pe Isus.
Mesajul „schimbării la față” este actual. În primul rând ca un îndemn la „schimbarea la față” a vieții noastre de zi cu zi în lumina lui Isus și a învățăturilor sale, în ascultarea constantă a Cuvântului. Schimbarea la față începe aici: ascultându-l pe Isus și pornind pe drumul său, pentru a deveni asemenea lui.
Este importantă expresia lui Petru: „E bine că suntem aici”. Nu se referă la loc, ci la cel care face ca acel loc să fie frumos și plin de sens, adică la Isus însuși. Petru exprimă o profesiune de credință!
Schimbați la față de el, noi, la rândul nostru, putem contribui la schimbarea propriei noastre istorii.
C. L.