Papa Francisc a plecat ieri, 2 septembrie 2024, spre Indonezia, unde va ajunge astăzi. În perioada 2-13 septembrie Papa va vizita patru țări: Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore.
De-a lungul celor 33 000 de kilometri ai itinerariului său Suveranul Pontif va întâlni multe popoare, situații și limbi diferite, fiind cea mai lungă călătorie a pontificatului său și printre cele mai lungi de când pontifii au început să călătorească din nou, cu un total de 44 de ore de zbor. Numeroase sunt și temele pe care Papa Francisc le va aborda probabil în cele 16 discursuri oficiale: 4 în Indonezia, 5 în Papua Noua Guinee, 4 în Timorul de Est și 3 în Singapore. Toate în italiană, cu excepția celor din Timorul de Est, unde va vorbi în spaniolă.
Obiectivul Papei este de a cultiva unitatea în diversitate, în țări complexe, caracterizate de o multitudine de credințe, culturi, religii și limbi. Într-adevăr, cea de-a 45-a călătorie internațională a Papei Francisc, după 65 de țări vizitate până acum, este marcată de o multitudine de subiecte. Acestea variază de la dialogul interreligios, în special cu islamul într-o țară precum Indonezia, până la protecția creației, deoarece se va afla în ținuturi puternic amenințate de schimbările climatice.
În Indonezia, tema abordată va fi dialogul cu islamul, prima oprire a călătoriei fiind la Jakarta. Această parte a vizitei va dura trei zile și jumătate. În Papua Noua Guinee, cuvântul său va fi despre grija pentru planetă. Papua Noua Guinee este singura dintre cele patru țări în care Papa va vizita două locuri.
În Timorul de Est, Suveranul Pontif va vedea prezența masivă a catolicilor, mai mult de 90 la sută, pentru a le vorbi despre rolul important al catolicilor nu numai în Timorul de Est, ci în întreaga zonă.
În Singapore va vorbi despre dezvoltarea tehnologică și dimensiunea umană. Va fi a patra și ultima oprire a călătoriei. Este un context care ar putea favoriza reflecția Papei pe tema limitelor, de asemenea etice, ale unui anumit model de dezvoltare și pe teme legate de inteligența artificială, de exemplu. Dar Singapore este și „aproape”, într-un anumit sens, de Hong Kong și China. Și cine știe, poate că ceea ce s-a întâmplat în Mongolia, când a trimis salutări poporului chinez, s-ar putea repeta. Printre cele mai semnificative momente ale vizitei se numără întâlnirea cu autoritățile, celebrările liturgice, vizita la un grup de bătrâni și bolnavi și întâlnirea interreligioasă cu tinerii.
C. L.