Sâmbătă, 25 ianuarie, în capela Fundaţiei Regina Pacis din Chişinău, Preasfinţitul Anton a conferit sacramental Mirului pentru trei credincioşi italieni, dintre care, unul fusese botezat cu ceva timp în urmă în Catedrala din Chişinău. Celebrarea a avut şi un caracter ecumenic, fiind de faţă şi unele persoane ortodoxe care nu s-au sfiit să dea o mărturie în publică despre bucuria pe care au simţit-o participând la această celebrare, constatând că ”slujbele sunt atât de asemănătoare”. Și cei doi ministranţi, copii din Casa familia Regina pacis, botezaţi ortodox, au slujit foarte frumos la altar şi au ştiut să se roage bine, chiar dacă totul era în limba italiană. Un moment impresionant l-a constituit mărturia publică a câtorva dintre cei prezenţi la eveniment, evidenţiind prin profunzimea gândurilor transmise bogăţia lor interioară.

 

În predica sa episcopul a vorbit despre prezenţa Duhului Sfânt în Biserică şi în fiecare creştin, pornind de la unul din vitraliile din Basilica sf. Petru din Vatican ce reprezintă un porumbel, care prin poziţia sa centrală, simbolizează faptul că întreaga Biserică este luminată şi întărită de Duhul Sfânt. Episcopul a adăugat, că din păcate, mulţi turişti şi chiar pelerini, impresionaţi de alte elemente mai vizibile, nici nu observă acest vitraliu din spatele Bazilicii Sf. Petru. Tot la fel se întâmplă şi în viaţa creştinilor care, chiar dacă participă la liturghie, riscă să ignore prezenţa Duhului sfânt şi darurile sale, rămânând la exterior, la aspecte superficiale. De aici şi concluzia că este nevoie să mergem mai în profunzime, iar Taina Sf. Mir este momentul cel mai prielnic pentru acest lucru.

 

La sf. Liturghie episcopul a fost asistat de către Mons. Cesare Lodeserto, responsabilul cu pastoraţia comunităţii italiene şi diaconul permanent Edgar Vulpe.