De fapt, în pofida perioadei de vară și a binemeritatei vacanțe pentru diverși lucrători, operele de caritate ale Diecezei de Chișinău sunt active și în slujba celor săraci, a bătrânilor, a refugiaților și a tuturor celor care în fiecare zi, și sunt atât de mulți, bat la ușă pentru a găsi ajutor și speranță.
Adevărat, caritatea știe ce este vacanța, așa că bătrânii care frecventează cantina "Casa Providenței" sunt prezenți în fiecare zi și întâmpinați de zâmbetele surorilor și ale personalului. De asemenea, cantina "Papa Francisc" a Fundației Regina Pacis, din inima capitalei Chișinău, îi primește, grație dedicării asidue a voluntarilor și angajaților, atât pe oamenii săraci din Moldova, cât și pe refugiații din Ucraina.
Cum ar fi fost vara pentru numeroșii refugiați ucraineni primiți și ei de Caritas, Fundația Fides, Fundația Regina Pacis, Optima Fide și de unele parohii? Băieții și fetele ucrainene și-au găsit loc și în unele activități parohiale sau la Oratoriul Salezian din Chișinău.
Ușile Caritas-ului sunt mereu deschise și numeroase proiecte rămân active, pentru că există foarte multe cereri. Ținem mereu cont de faptul că dificultățile prin care trece țara se răsfrâng de fapt asupra populației, din punct de vedere social slabă și nevoiașă.
Capitolul 25 din Evanghelia după Matei este cel care impune alegeri: "Mi-a fost foame și mi-ați dat de mâncare, mi-a fost sete și mi-ați dat de băut; am fost străin și m-ați primit... Adevărat vă spun că ori de câte ori ați făcut aceasta unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut-o". Cuvintele lui Isus nu lasă nicio îndoială: calea spre El este prin intermediul celorlalți, prin aproapele nostru, mai ales atunci când aceștia sunt în nevoie.
Dacă cei săraci nu au posibilitatea de a pleca în vacanță, caritatea Bisericii Catolice rămâne alături de ei pentru a oferi gesturi concrete de grijă și mai ales de speranță.
C.L.