Bucuria Învierii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Liturghia Vigiliei Pascale din Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău, care a fost celebrată, începând cu ora 20.30, de Preasfinţitul Anton Coşa, Păstorul Diecezei de Chişinău, alături de care au concelebrat Mons. Benone Farcaş, parohul comunităţii şi vicar general al Episcopiei de Chişinău, pr. Vasili Cohanovschi, vicarul parohiei, neo-prezbiterul Petru Ciobanu, pr. Igor Plevschi, vicarul comunităţii greco-catolice din Chişinău şi diaconul Edgar Vulpe. După tradiţionala aprindere şi binecuvântare a focului pascal, de la care a fost aprinsă lumânarea pascală – simbol al lui Cristos cel Înviat –, au urmat vestirea solemnă a Învierii de către pr. Vasili Cohanovschi şi Reghina Nadcrenicinaia, organista catedralei, lecturile din Vechiul şi Noul Testament, care i-au introdus pe cei prezenţi în misterul celebrat, şi evanghelia care a vestit tuturor marea bucurie a învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos.

 

În predica sa, PS Anton Coşa a subliniat importanţa acestei sărbători pentru viaţa fiecărui creştin. Tot în cadrul aceleaşi Liturghii, după binecuvântarea apei, a primit botezul o tânără credincioasă, care apoi, alături de o altă tânără, a primit sacramentul plinătăţii creştine – Mirul, administrat de Episcopul Anton Coşa. După Sfânta Liturghie, a urmat binecuvântarea bucatelor pregătite şi aduse de credincioşi.

 

Liturghia Vigiliei pascale a reprezentat punctul culminant al Triduum-ului Pascal, care a început cu Liturghia Cinei din seara din Joia Mare, la care a fost comemorată instituirea sfintei Euharistii de către Isus la Cina cea de taină, liturghie la care PS Anton a spălat, după exemplul lui Isus, picioarele a şase bărbaţi. Şi cum învierea lui Isus a trecut prin pătimirea din Vinerea Mare, celebrarea patimii Domnului a avut loc în seara zilei de vineri, prin Calea Crucii condusă de PS Anton Coşa, la care au luat parte preoţii comunităţii şi numeroşi credincioşi din cadrul parohiei „Providenţa Divină” din Chişinău şi proclamarea pătimirii Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan şi venerarea sfintei cruci ca un prinos de mulţumire adus acestui instrument al mântuirii noastre.

Pr. Petru Ciobanu