Episcopul de Chișinău a dorit să fie prezent la Ziua Mondială a Tineretului, alături de tinerii din dieceză, pentru a trăi alături de ei aceeași experiență pe care o trăise deja la unele ediții anterioare.
PS Anton Coșa a descris evenimentul ca fiind „o experiență de tinerețe spirituală, nu numai prin faptul că am văzut această prezență de tineri care-l iubesc pe Isus și Biserica, dar și prin faptul că l-am ascultat pe Papa Francisc, care într-o manieră simplă și tinerească a dialogat cu tinerii și le-a transmis un mesaj foarte clar, ca angajamentul lor în Biserică să îl aibă mereu ca referință pe Isus”.
„Într-adevăr, în ziua întâmpinării și a primei întâlniri, Papa le-a oferit tinerilor un slogan, pe care a vrut ca toți să îl repete împreună cu voce tare: Isus vă iubește”.
„Calea Crucii a fost foarte profundă”, a spus episcopul, „în care Papa a amintit drama suferinței umane, mai ales din cauza urii dintre oameni, care duce la război. O temă constantă pe care Papa Francisc a reiterat-o în toate întâlnirile sale, dar și în discuțuule cu autoritățile portugheze, a fost cea a păcii. Papa a spus clar că pacea depinde de toți și trebuie să fie un angajament comun”.
„Papa a avut un cuvânt pentru toată lumea, și din în prima zi s-a adresat episcopilor, clerului și persoanelor consacrate, amintindu-le de angajamentul lor în Biserică și mai ales de misiunea a face din Biserică un loc pentru toți, fără a exclude pe nimeni. Aceasta este o altă temă frecventă în catehezele Papei, și anume aceea de a nu abandona pe nimeni, de a fi deschiși, de a se dărui fără condiționări”.
„Într-adevăr, Sfântul Părinte le-a cerut și tinerilor să facă alegeri curajoase și generoase, pentru că trăim într-un timp prea condiționat de egoism și de frică. Adesea, în cadrul întâlnirilor, a cerut angajament și capacitatea de a nu se teme. Cu siguranță am avut sinteza cuvintelor Papei în perdica din timpul sfintei Liturghii de încheiere, când pentru cei prezenți la Ziua Mondială a Tineretului, dar putem spune și că pentru întreaga Biserică, a oferit cele trei verbe care sunt deja un program: a străluci, a asculta şi a nu ne teme”.
„În timpul aflării mele la Lisabona, am putut să mă întâlnesc cu tinerii din dieceză și să mă rog împreună cu ei. M-am întâlnit atât cu grupul organizat de Comisia pentru Pastorația Tinerilor, cât și cu micul grup însoțit de parohul din Slobozia-Rașcov. Am văzut chipuri fericite, implicate, dornice să acumuleze resurse pentru un angajament mai mare atunci când se vor întoarce în Dieceză. Este ceea ce am cerut și pentru aceasta le sunt recunoscător tuturor celor care au colaborat la realizarea acestei călătorii a tinerilor”.
„Ziua Mondială a Tineretului este, de asemenea, un loc de întâlniri și fraternitate, de noi cunoștințe și de bucuria de a fi împreună. Într-adevăr, am fost cazat de o familie portugheză, unde am găsit atât de multă iubire și atenție, precum și o minunată amabilitate, ținând cont că a trebuit să fac față unui program uneori incomod pentru a ajunge la diferitele întâlniri”.
„Am împărtășit câteva momente cu frații și surorile vorbitori de limbă română, cu care am celebrat și Liturghia, în prezența altor patru episcopi din România, a câtorva preoți, dar și a responsabililor pentru pastorația tinerilor. Am întâlnit și câțiva prieteni, printre care noul președinte al mișcării Rinnovamento nello Spirito/Reînnoirii în Duh, episcopi din alte țări, dar și italieni, cu care am legat imediat o prietenie senină și în spirit tineresc. Ziua Mondială a Tineretului reprezintă și acest lucru, adică să cunoști, să construiești, să iubești și să fii Biserică”.
„Acum ne întoarcem încet-încet acasă, la Biserica noastră locală. Tinerii vor face un popas la Fatima, unde își vor încredința pelerinajul grijii materne a Mariei . Odată ajunși în dieceză, vom avea timp să reflectăm, să împărtășim și să realizăm, în lumina învățăturilor Papei, un drum senin de pastorație a tinerilor”.
„Papa i-a chemat pe toți la Roma în 2025 pentru Jubileu, iar apoi în 2027 la Seul pentru cea de-a 38-a Zi Mondială a Tineretului. Obiective importante și solicitante, care vor fi un motiv de reflecție. Dar acum ne așteaptă viața comunității noastre ecleziale și mă aștept la un angajament mai mare din partea acestor tineri, dar și din partea celor care nu au putut fi prezenți. Să nu uităm: a străluci, a asculta şi a nu ne teme”.