În catedrala plină de credincioși, în așteptarea celebrării solemne pentru hramul diecezei și pentru comemorarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, episcopul Anton Coșa a rostit rugăciunea Sfântului Rozariu, cu privirea îndreptată spre crucifixul gravat pe mozaicul din centrul prezbiteriului. 
 
„Să ne rugăm pentru pace”. Câteva fraze pronunțate de episcop la începutul Sfântului Rozariu, iar apoi a repetat cu fidelitate, împreună cu credincioșii prezenți, numeroasele „Bucură-te, Maria”, intercalate cu cele cinci rugăciuni „Tatăl nostru”. O invocație comună care a fost înălțată pe tot parcursul rugăciunii mariane care în acest moment aparține întregii omeniri. 
 
Episcopul Anton Coșa a dorit ca întreaga comunitate catolică din Moldova să se alăture Bisericii universale în invocarea păcii. O rugăciune comună în aceste zile este înălțată către Dumnezeul păcii, pentru ca în conștiințe să se nască necesitatea de a fi „făcători de pace”. 
 
De la Biserica italiană, angajată în rugăciune și post, la Mișcarea Focolarelor cu proiectul „Gata cu războaiele! Să construim pacea!”, pe care l-au lansat copiii și tinerii, chemând oamenii să se roage pentru pace la ora 12.00, în fiecare zi și în fiecare fus orar, precum și să umple ziua cu gesturi de pace în inimile lor și să trimită mesaje de susținere copiilor și tinerilor din Țara Sfântă. 
 
Este important și apelul patriarhului latin de Ierusalim, cardinalul Pizzaballa, pentru o zi de post și rugăciune pentru pace la 17 octombrie 2023: „Să organizăm momente de rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, cu adorație euharistică și rozariu. În parohii, în comunitățile religioase, în familii, va fi posibil să se organizeze momente simple și sobre de rugăciune comună”.
 
Și apoi, numeroase dieceze din Polonia se angajează în adorația euharistică, chiar și noaptea, cu tineri care stau ore în șir în genunchi în fața lui Isus. Campania „Un milion de copii se roagă Rozariul” are loc și anul acesta la 18 octombrie, organizată de Oficiul pentru Pastorația Tineretului al Diecezei de Iași. Această iniţiativă, promovată la nivel mondial de fundaţia de drept pontifical "Aid to the Church in Need" (ACN), urmăreşte să îi implice pe copii într-o campanie de rugăciune pentru pace şi unitate în lume. Anul acesta, 2023, copiii sunt îndemnaţi să se roage pentru unitate şi pace.. 
 
Semnificativ a fost mesajul pe care Superioara Generală a Surorilor Maicii Tereza l-a transmis comunității din Chișinău: „Dragile noastre surori, vă rugăm mult să vă rugați pentru cele trei surori ale noastre care se află în Gaza. Deși li s-a spus să se evacueze, surorile au ales să rămână cu cei 30 de copii cu dizabilități și 30 de oameni bolnavi și săraci încredințați în grija lor. Mănăstirea lor se află într-un complex bisericesc care este acum plin de enoriași care au venit să se refugieze. Parohul a rămas, de asemenea, pe loc. Am vorbit cu călugărițele la telefon și am fost total uimită de pacea, calmul și bucuria lor în mijlocul pericolelor foarte reale ale războiului. Ele mi-au spus: Suntem în mâinile lui Dumnezeu. Vă rugăm să nu vă faceți griji pentru noi”. 
 
Toate acestea în timp ce atacul forțelor militare ruse în Ucraina, la doar câțiva kilometri de Moldova, continuă, fără a cruța nici măcar bisericile și credincioșii care se adună să se roage înăuntru.

C. L.