În perioada 18 -22 noiembrie s-a desfăşurat la Ierusalim o întâlnire la care au participat mai mult de 30 de episcopi din 12 Biserici creştine, printre care şi catolici de 5 rituri, printre aceştia numărându-se şi Preasfinţitul Anton, episcop de Chişinău.
Trebuie specificat că şi în anii trecuţi au avut loc întâlniri similare, în locuri de rezonanţă pentru istoria creştinismului ca Istambul, Geneva, Cairo, Wittenberg, Londra şi Roma.
De această dată, Episcopii care împărtăşesc spiritualitatea Mişcării Focolarelor, au sosit din 17 naţiuni şi 5 continente, dorind să se întâlnească în Ţara Sfântă, pământ emblematic al rădăcinilor comune a tuturor creştinilor şi a tuturor religiilor monoteiste, pentru a explora noi spaţii de comuniune şi deschidere, prin prezenţa lor reunită, dar şi prin gesturi de solidaritate şi susţinere pentru fraţi şi surori în credinţă din Orientul Mijlociu.
Tema principală a întâlnirii a fost “Reciprocitatea iubirii între ucenicii lui Cristos”, despre care a vorbit Maria Voce, Preşedintele Mişcării, printr-o video-conferinţă. Alte intervenţii au fost pe marginea documentului recent emis de către Consiliul Ecumenic al Bisericilor “Biserica: spre o viziune comună”, dar şi documentului comun al Bisericilor luteran-evanghelice şi Catolice “De la Conflict la Comuniune”, care cu ocazia celui de-al 500-lea aniversar al publicării tezelor lui Martin Luther, tinde să apropie Bisericile despărţite spre o viziune comună a istoriei şi valorilor Reformei dar şi a Contrareformei. A fost o întrebare-laitmotiv a tuturor episcopilor prezenţi: cum să crească dragostea reciprocă între Biserici?
În programul Întâlnirii au figurat şi vizite la locurile sacre din Ierusalim şi celebrări liturgice în diferite biserici din Ţara Sfântă, mereu desfăşurate în spiritul respectului diferenţelor teologice, dar având cu toţii conştiinţa unităţii cerută de Isus. În pelerinajul lor, Episcopii au coborât pe scara antică care duce de la muntele Sion la valea Cedronului şi la Grădina Măslinilor, unde, după o veche tradiţie, Isus ar fi pronunţat discursul de adio reflectat din Evanghelia lui Ioan. Exact în acest loc, participanţii au făcut un pact de dragoste reciprocă în termenii iubirii lui Isus, care şi-a dat viaţa pentru noi.
Întâlnirea a fost promovată de către moderatorul său, Francis-Xavier Kriengsak Kovithavanij, ajutat de către Cardinalul Miroslav Vlk, Arhiepiscop de Praga împreună cu un comitet organizator. La finele evenimentului, episcopii participanţi au stabilit locaţiile următoarelor întâlniri: Roma (2014, unde vor putea fi primiţi de Sf. Părinte), şi Chişinău (2015, la invitaţia Episcopului de Chişinău).
Material elaborat după Comunicatul oficial al Mişcării