Între 8 şi 12 mai 2014 a avut loc, la Paderborn (Germania) întrunirea ordinară Euocat – Catecumenatul în Europa.

Tema centrală a întrunirii din acest an a fost: „De la chemarea individuală şi personală la credinţa comunitară”. Tema conferinţelor şi a lucrărilor de grup a fost: „A deveni creştini împreună – de la chemarea individuală la credinţa comunitară”.

Societatea contemporană, caracterizată de astfel de cuvinte ca: „individualism” sau „privatizarea religiei”, are o influenţă colosală asupra devenirii creştine, dacă mărturisirea şi botezul sunt percepute ca paşi făcuţi de persoane individual. Consacrarea creştină, însă, înseamnă întotdeauna alăturarea unei comunităţi creştine şi primirea în sânul ei.

La conferinţe au participat reprezenanţi din 17 ţări din Europa. Dieceza de Chişinău a fost reprezentată de Pr. Ştefan Socaciu şi Sr. Paula Malciuk.

În discursul de deschidere a întâlnirii, ES Franz-Josef Bode, episcop de Osnabrück şi preşedinte al Comisiei Pastorale din cadrul Conferinţei Episcopale din Germania, a spus că astăzi ca niciodată catecumenatul se prezintă ca o şansă pentru trezirea comunităţilor parohiale. El a mai susţinut că femeile şi bărbaţii maturi, care cer Botezul, pot contribui decisiv la viaţa comunităţii parohiale, că adulţii care se botează schimbă în direcţie pozitivă comunităţile noastre. Ei ne amintesc că şi noi, ca botezaţi, nu doar că am intrat pe calea lui Cristos, ci că ne aflăm permanent pe ea. Aceşti adulţi iau cunoştinţă de credinţa noastră, iar noi învăţăm din nevoile şi întrebările lor să înţelegem şi să ne trăim credinţa.

La această întrunire două au fost momentele-cheie. Mai întâi: Comunităţile parohiale – cum sunt ele? Apoi: Catecumenii – bărbaţi şi femei care şi-au exprimat dorinţa de a fi botezaţi în Biserica Catolică. Altfel spus, să devină noi membri ai comunităţii parohiale. Care este legătura dintre ele? Ce relaţii se nasc şi ce legături? Consideră comunitatea că noii membri trebuie pur şi simplu „să se adapteze” comunităţii în cauză sau conştientizează şi-i primeşte pe noii membri astfel încât şi singură este gata să se schimbe? Aceasta este o provocare. Părintele Ron Lewinski (Chicago, SUA) a împărtăşit experienţa americană de lucru.

Participanţii la întrunire au avut posibilitatea să comunice cu neofiţii din Germania şi cu cateheţii care i-au pregătit pentru primirea Botezului. De asemenea, oaspeţii au fost invitaţi să participe la sfânta Liturghie prezidată de arhiepiscopul de Paderborn, Hans-Josef Becker. Această Liturghie a fost dedicată întâlnirii arhiepiscopului cu cei care, în noaptea Învierii, au primit Botezul.

 

Sr. Paula Malciuk