Sâmbătă, 14 octombrie 2023, comunitatea diecezană s-a reunit în catedrală pentru a celebra sărbătoarea „Maicii Bunului Sfat”, printr-o sfântă Liturghie prezidată de episcopul Anton Coșa, în prezența numeroasă a clerului, persoanelor consacrate și credincioșilor. 
 
Este o întâlnire anuală foarte importantă, iar cu această ocazie episcopul s-a adresat comunității, amintind în mesajul său introductiv în primul rând despre apropiata aniversare a înființării Administraturii Apostolice din Republica Moldova: „Deja de 22 de ani, o sărbătorim pe Mama acestui „Sfetnic minunat” ca patroana Diecezei de Chișinău, care în acest an sărbătorește 30 de la înființarea, de către sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, a Administraturii Apostolice pentru Republica Moldova, prima structură centrală a Bisericii noastre locale”.
 
În același timp, PS Anton a amintit despre drumul sinodal care vede întreaga Biserică angajată în reflecție și rugăciune: „Dar azi, în contextul Sinodului episcopilor, care a început pe 4 octombrie, precum și al drumului sinodal pe care suntem invitați de Papa Francisc să mergem împreună încă un an, Maria ne mai dă un sfat important, un sfat sinodal, și anume: într-un cuget, să stăruim în rugăciune împreună cu frații și surorile noastre întru credință (cf. Fap 1,14)”.
 
În Predica sa, episcopul a explicat cum devoțiunea față de „Maica Bunului Sfat” însoțește Biserica de mulți ani: „Printre multele invocații pe care le găsim în Litania lauretană, una – și anume „Maica Bunului Sfat, roagă-te pentru noi!” – nouă, celor din Dieceza de Chișinău, ne este dragă în mod special, și nu în zadar, pentru că anume Maica Bunului Sfat este patroana Bisericii noastre locale. Această invocație sărbătorește și ea anul acesta o dată rotundă: 120 de ani de când Papa Leon al XIII-lea a introdus-o în Litania lauretană”.
 
Încă o dată, așa cum a făcut-o și în alte predici, PS Anton a luat drept referință cele trei puncte ale Planului pastoral propus diecezei pentru trienalul 2023-2026: cateheză, educație și formare. 
 
„Iar noi, ca și Biserică locală, apelăm în continu la dânsa pentru a înțelege drumul pe care trebuie să mergem.... Și ea mereu ne repetă același sfat: „Faceți tot ce vă va spune”. Aceste cuvinte le-am auzit în inimă și eu atunci când am inițiat noul plan pastoral al Diecezei noastre pentru următorii trei ani; și anume la acest plan aș dori să mă refer în continuare, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu pe care tocmai l-am proclamat, pentru a găsi sfatul Mariei ce ne va ajuta să fim biruitori în lupta cu Cel Rău”.
 
În Maria și în stilul ei de femeie credincioasă, a comentat episcopul, se poate surprinde ceea ce reprezintă cateheza, educația și formarea în viața unui creștin, mai ales avându-l ca referință pe Isus și învățăturile sale. 
 
„Nu în zadar Maria îi sfătuiește pe slujitorii de la nuntă: „Faceți tot ce vă va spune”. Faceți, adică trăiți în viața voastră cuvântul pe care-l primiți de la Fiul meu. Și aici vorbim de educație, al doilea punct al noului nostru program pastoral, care înseamnă nimic altceva decât un stil de viață care să corespundă cu ceea ce învățăm de la Isus”.  
 
La liturghie au participat și câțiva reprezentanți ai corpului diplomatic, pe care episcopul i-a salutat la începutul liturghiei și i-a primit la final în reședința episcopală pentru un moment de fraternitate, alături de clerici, credincioși și prieteni. 
 
De asemenea, PS Anton i-a mulțumit parohului, Pr. Mihai Balan, și vicarului parohial, Pr. Gabriel Cochiorca, pentru efortul depus în organizarea liturghiei, alături de maici și corul catedralei, precum și tuturor celor care au colaborat în diferite moduri pentru organizarea sărbătorii. 

C. L.

Galerie foto