Cu ocazia Solemnității Preasfintei Inimi a lui Isus, episcopul de Chișinăului, PS Anton Coșa a vizitat comunitatea din Stăuceni și a prezidat sfânta Liturghie, împreună cu vicarul general Mons. Cesare Lodeserto, parohul Pr. Daniel Medveș și alți preoți.
 
Solemnitatea Presfintei Inimi este unul dintre cele mai importante evenimente pentru comunitatea catolică din Stăuceni și pentru parohul acesteia, care, pentru a permite unui număr mai mare de credincioși să participe, a transferat sărbătoarea în sâmbăta următoare solemnității.
 
Episcopul a fost întâmpinat de credincioși cu bucurie, după ce au mai avut recent ocazia de a-l întâlni în timpul Postului Mare, când PS Anton a vizitat unele parohii ale diecezei, în pofida dificultății pandemiei. Această sărbătoare a fost, așadar, un moment de reluare a vieții pastorale, cu prudența și aplicând regulile de distanțare aflate încă în vigoare.
 
În predica sa, episcopul a vorbit despre devoțiunea pentru Preasfânta Inimă a lui Isus: „Să pornim de la icoana Preasfintei Inimi a lui Isus, așa cum i-a fost revelată de Domnul sfintei Margareta Maria Alacoque la 16 iunie 1675 și pe care o putem contempla inclusiv în biserica dumneavoastră. Sfânta Margareta Maria a văzut atunci ceea ce putem vedea și noi în această icoană, o inimă din care țâșnesc flăcări, o inimă rănită din care picură sânge, înconjurată de o coroană de spini și având deasupra o cruce”.
 
De asemenea, PS Anton Coșa a explicat diferitele simboluri ale imaginii Preasfintei Inimi: „Flăcările care țâșnesc din ea reprezintă în primul rând iubirea imensă pe care Isus o are față de omenire…aceste flăcări semnifică dorința lui nemărginită de a fi iubit de oameni. Însă de multe ori această dorință rămâne neîmplinită din cauza oamenilor”. Episcopul a continuat: „Rana deschisă din care picură sânge reprezintă răutatea păcatelor de moarte ale oamenilor, pentru că fiecare păcat de moarte este o suliță care străpunge Inima Mântuitorului, făcând-o să sângereze. La rândul ei, coroana de spini simbolizează păcatele veniale sau mici, cum ne place nouă uneori să le numim. În sfârșit, crucea dintre flăcări ne arată până unde a mers iubirea lui Isus pentru noi”.
 
Întâlnirea cu Inima lui Cristos trebuie să trezească în inimile credincioșilor nevoia de iertare: „Este suficient să cerem iertare, pentru că această cerere de iertare este cel mai bun balsam care poate să tămăduiască rănile provocate de ofensă, pentru că cererea de iertare este un semn al iubirii. Tot ce contează este să nu ne fie frică să ne recunoaștem vina și să cerem iertare pentru ea”.
 
La sfârșitul liturghiei, parohul comunității, Pr. Daniel Medveș, i-a mulțumit episcopului pentru darul prezenței sale, mereu așteptate și foarte binevenite.

C. L.

Link galerie foto