Și în acest an, episcopul Anton Coșa a fost prezent în Parohia Slobozia-Rașcov, cu ocazia hramul comunității, dedicat Sfintei Marta, acceptând invitația frățească a parohului, Pr. Marcin Januś.
La sosire, episcopul a fost întâmpinat de primar și de un grup de credincioși, pentru a binecuvânta crucea reinstalată la intrarea în localitate. A fost un moment important pentru întreaga localitate, episcopul îndemnându-i pe toți credincioșii să aibă mereu crucea ca reper în viață. Episcopul i-a exprimat primarului localității cuvinte de recunoștință, întrucât este întotdeauna foarte atent la comunitatea catolică.
Cu sfânta Liturghie a început hramul parohial, iar episcopul a amintit despre importanța acestei sărbători solemne: „Sărbătoarea hramului reprezintă un eveniment deosebit din viața unei comunități, fiind un prilej de comuniune deosebită, de întâlnire cu mulți frați și surori atât din localitate cât și din alte părți, care generează în inimi o bucurie sfântă. Ea este o zi în care creștinii sunt chemați să se adune la sfânta Biserică pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și pentru a se reînnoi sufletește”.
Mai mult, episcopul a vorbit despre sfânta Marta, patroana spirituală a parohiei: „Sfânta Marta, patroana comunității din Slobozia Rașcov, este o maestră în a ne învăța cum putem răspunde la iubirea cu care ne-a iubit Dumnezeu, și anume, să-l primim în casa noastră, în viața noastră, să-l facem vizibil în comportamentul nostru de zi cu zi, făcând astfel ca el, atunci când vine la noi, să se simtă întâmpinat cu bucurie și mereu bine primit. Să-i cerem lui Isus, oaspetele drag, să ne dea harul să învățăm bine lecția pe care ne-o predă sfânta Marta, mulțumindu-i în special că ne învrednicește să fie oaspetele nostru nu doar azi, ci în fiecare zi”.
În cadrul
Predicii, păstorul Bisericii din Moldova a amintit câteva aspecte importante pentru viața creștină, inspirându-se tocmai din evanghelia propusă în cadrul liturghiei: „O primă lecție este aceea că ar trebui să ne mai și oprim, pentru că omul nu este o mașină, iar viața nu este doar muncă. Oare trăim ca să muncim sau muncim ca să trăim? În viață trebuie să te mai și oprești și să nu te lași pradă monotoniei zilnice”.
Și episcopul a continuat: O altă lecție importantă pe care ne-o dă Isus astăzi e că în viață unele lucruri au prioritate față de altele. Și aici vă propun trei reguli. În primul rând, nu poți să le faci sau să le ai pe toate. De aceea, nu avem voie să sacrificăm relațiile dintre oameni pentru lucruri ori treburi”. Un alt aspect accentuat de episcop a fost acela că „sufletul are prioritate față de lucrurile materiale”.