Sfântul Scaun a fost invitat în calitate de membru observator al Consiliului Europei în procesul de elaborare a tratatului internațional care va trebui să asigure respectarea standardelor juridice privind drepturile omului, democrația și statul de drept în utilizarea sistemelor de inteligență artificială. Acesta va fi un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic.
Scopul acestui document este de a garanta că activitățile desfășurate în cadrul ciclului de viață al sistemelor de inteligență artificială sunt pe deplin conforme cu drepturile omului, democrația și statul de drept, promovând în același timp progresul tehnologic și inovarea.
Prin urmare, țările aderente sunt obligate să ia măsuri pentru a identifica, a evalua, a preveni și a atenua riscurile legate de utilizarea sistemelor de inteligență artificială și a stabili măsurile care sunt puse în aplicare atunci când sistemele prezintă riscuri incompatibile cu reglementările internaționale.
Principiul responsabilității, egalității și nediscriminării, dreptul la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal, precum și fiabilitatea și securitatea inovării vor fi, de asemenea, înțelese și accesibile. Documentul este astfel un răspuns la necesitatea unei norme de drept internațional, care va permite oamenilor să profite de inteligența artificială și să reducă riscurile acesteia.
Organizația Națiunilor Unite este, de asemenea, în mișcare în această direcție, cu prezența oficială a Pr. Paolo Benanti, franciscan, profesor de bioetică și etică a tehnologiei la Universitatea Gregoriană, care a fost însărcinat să redacteze recomandările pentru „Pactul global” privind inteligența digitală și artificială.
C. L.
Foto: Pr. Paolo Benanti