Ca și în fiecare an, la 29 iunie, în solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, în parohii se organizează o colectă în rândul credincioșilor, cunoscută sub numele de Obolul Sfântului Petru sau Caritatea Papei. În general, colecta, pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de credincioși, poate fi organizată și în duminica dinaintea sau de după 29 iunie.
Dar ce înseamnă această colectă în comunități?
Obolul Sfântului Petru este o chemare la lărgirea orizontului carității spre alte realități și având ca referință gesturile pe care Papa Francisc le realizează personal. Este o practică ce a găsit o formă stabilă în secolul al VII-lea, în legătură cu sărbătoarea apostolului căruia Isus i-a încredințat Biserica sa, iar spiritul este acela de a face un gest de recunoștință și de atenție față de Papa, ca expresie a unității și coresponsabilității ecleziale.
Pe site-ul Vaticanului, unde este menționat acest Obol (
www.obolodisanpietro.va), este scris că este „o donație mică, dar cu suflu și aspect mare. Este ceea ce fiecare credincios simte să doneze Papei, pentru ca acesta să poată răspunde nevoilor întregii Biserici, mai ales acolo unde aceasta are mai multă nevoie”.
Donațiile care vor fi colectate susțin misiunea universală a Succesorului Sfântului Petru care, după cum se știe, le utilizează prin intermediul numeroaselor organizații, cu o atenție deosebită pentru cei mai nevoiași.
O lectură a site-ului oficial permite să ne dăm seama de vastitatea intervențiilor realizate în ultimii ani în ceea ce privește scopul caritabil direct.
Iată câteva dintre aceste intervenții. Două ambulanțe pentru copiii răniți în războiul din Ucraina, împreună cu trimiterea de materiale medicale în țara afectată de invazia rusă. Sprijin pentru migranții blocați la granița dintre Belarus și Lituania, ajutor pentru Filipine, afectate de un ciclon, și pentru Sudanul de Sud, afectat de inundații. Și, din nou, pachete de medicamente pentru copiii de la Foyer Nazareth, un orfelinat de la periferia orașului Brazzaville, capitala Republicii Congo. Sprijin pentru populația din Haiti, afectată de cutremure puternice, sau cei cinci mii de euro donați pentru aprovizionarea cu apă a localității Apeitolim din Dieceza de Moroto, Uganda.
Dieceza de Chișinău este chemată și ea să facă acest gest de generozitate, în semn de fidelitate și mai ales de participare la operele de caritate pe care le realizează Papa.
C. L.