A doua săptămână a lucrărilor Sinodului s-a încheiat, iar vineri, 13 octombrie 2023, reflecția s-a concentrat asupra raportului prezentate de Card. Jean-Claude Hollerich intitulat „Coresponsabilitatea în misiune”, urmat de intervenția surorii Maria Ignazia Angelini intitulată „Femeia și misiunea” și, în final, de intervenția părintelui Carlos María Galli cu tema „Coresponsabilitatea sinodală în misiunea evanghelizatoare. Cum să împărțim darurile și sarcinile în slujba Evangheliei?”
Card. Jean-Claude Hollerich a acordat o atenție deosebită realității digitale și tinerilor, care sunt principalii utilizatori ai tehnologiei: „Mulți dintre noi văd internetul doar ca pe un instrument de evanghelizare”, a remarcat cardinalul: „Dar este mai mult decât atât. Ne transformă modul de a trăi, de a percepe realitatea, de a trăi relațiile. Astfel, devine un nou teritoriu de misiune”. S-a vorbit și despre un „Sinod digital”, subliniind că cel actual este primul Sinod la care sunt prezenți adevărați „misionari digitali”.
„Pentru a evangheliza în spațiile digitale, nu contează dacă ești preot sau laic, bărbat sau femeie, tânăr sau adult. Dintre cei 250 de evanghelizatori din această primă etapă, 63% sunt laici, 27% sunt preoți și 10% sunt persoane consacrate. Ceea ce contează este capacitatea dumneavoastră de a asculta și de a intra în dialog”.
În centrul atenției Cardinalului Hollerich și a discursurilor sale a fost chestiunea unei mai mari recunoașteri a femeilor în Biserică. „Noi, bărbații, percepem diversitatea și bogăția carismelor pe care Duhul Sfânt le-a dăruit femeilor?”, a întrebat cardinalul, „sau modul în care ne comportăm depinde adesea de educația pe care am primit-o, de mediul familial în care am crescut sau de prejudecățile și stereotipurile culturii noastre?”
Maica benedictină Maria Ignazia Angelini a revenit și ea asupra subiectului, afirmând că „cu cât Biserica se deschide mai mult la noutatea lui Isus în acest sens, cu atât mai mult respiră, trăiește. Femeile sunt un element dinamic al misiunii, ca o prezență care simte mișcarea vieții, țese relații noi, improbabile, prezintă și dizolvă cu răbdare conflicte. Nu este vorba de drepturi care trebuie revendicate, ci de daruri primite”.
Pr. Carlos María Galli, decan al Facultății de Teologie de la Universitatea Catolică din Argentina, a ridicat problema „slujirilor neștiute, care cer să fie recunoscute”. „Intensificarea coresponsabilității ar trebui să ne ajute să vedem cum carismele laice îmbogățesc comunitățile creștine și îmbunătățesc viața celor săraci; cum să recreăm legături de reciprocitate, reciprocitate și complementaritate între bărbați și femei; cum să recunoaștem și să promovăm demnitatea femeilor în Biserică”.
Sora Gloria Liliana Franco Echeverri a revenit la subiectul femeilor: „Multe femei nu au loc în consiliile parohiale sau diecezane, chiar dacă sunt profesoare, catehete de ani de zile, sau sunt cele care îngrijesc rănile bolnavilor și ale migranților, care îi sfătuiesc pe tineri și se joacă cu copiii”.
„Drumul femeii în Biserică este plin de răni, de situații dureroase și de răscumpărare”, a continuat călugărița, potrivit căreia „Biserica, care este mamă și învățătoare, dar și soră și discipolă, este feminină, iar acest lucru nu îi exclude pe bărbați, pentru că în fiecare, bărbat și femeie, rezidă forța feminității, înțelepciunea, bunătatea, tandrețea, forța, creativitatea și capacitatea de a da viață și de a înfrunta situațiile cu curaj”.
C. L.