În perioada 15-17 mai 2014 cu vizita oficială în Republica Moldova s-a aflat Raportorul Special al ONU privind libertatea de religie, Domnul Heiner Bielefeldt, care deja a vizitat ţara noastră în anul 2011 şi a prezentat un Raport detaliat în cadrul Adunării Generale ONU în ianuarie 2012 privind respectarea libertăţilor religioase în Republica Moldova. Fiind delegat de către Episcopul Anton Coşa pentru a prezenta poziţia Episcopiei romano-catolice de Chişinău, Pr. Diacon Edgar Vulpe, în cadrul întâlnirii cu Domnul Heiner Bielefeldt, a precizat diverse aspecte a conlucrării cu societatea civilă şi statul în realizarea activităţilor religioase, sociale şi de caritate, desfăşurate de către Biserica catolică şi instituţiile ei în Republica Moldova.

 

În particular, au fost menţionate ameliorările considerabile în procedura de documentare a cetăţenilor străini – deservenţi ai Bisericii Catolice din ţară. Înaltul reprezentant al ONU a fost informat de asemenea despre dialogul pozitiv între Episcopia Romano-Catolică şi Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova în ceea ce priveşte crearea părţilor componente noi şi înregistrarea Statutelor acestora. A fost menţionat aportul Bisericii Catolice, în strânsă colaborare cu Biserica Ortodoxă, în procesul de integrare a obiectului facultativ de predare a ”Religiei” în instituţiile de învăţământ şcolar.

 

În cadrul dialogului, Pr. Diacon Edgar Vulpe a menţionat tendinţa autorităţilor moldave şi a unor grupuri asociative, în lipsa cunoştinţelor şi pregătirii adecvate şi cu referinţe la experienţele liberale cele mai excesive, de a reduce organizaţiile religioase din ţară, în deosebi, Bisericile creştine tradiţionale, cea Ortodoxă şi Catolică, la asociaţii obşteşti simple, neglijând astfel misiunea, importanţa şi rolul religiei în societate. În cadrul mesei rotunde, cu participarea organizaţiilor religioase, organizate cu ocazia vizitei în ţara noastră a înaltului oaspete, Pr. Diacon Edgar Vulpe a menţionat tot mai răspândită practica de prezentare tendenţioasă şi eronată în mass-media a activităţilor şi iniţiativelor bisericeşti, precum şi critici neadecvate şi nefondate, care reflectă doar poziţia unor lobby şi grupări minoritare, în deosebi în ceea ce priveşte educaţia, învăţământ şi morala creştină.

 

Domnul Heiner Bielefeldt a fost informat despre multiple şi diverse proiecte sociale ale instituţiilor de caritate fondate de către Biserica Romano-Catolică din Moldova. Totodată oaspetele a fost informat şi despre evoluţia litigiului între Episcopia şi Guvernul RM privind retrocedarea proprietăţilor confiscate în perioada sovietică. Printre altele, Raportorul Special al ONU a menţionat că orice practică discriminatoare de retrocedare a proprietăţilor comunităţilor religioase trebuie inversată, îndemnând Guvernul să reglementeze aceste procese în conformitate cu dreptul şi practica internaţională. Domnul Heiner Bielefeldt va menţiona cele prezentate, precum şi recomandările corespunzătoare, în textul următorului Raport special ONU privind libertatea de religie în Republica Moldova.

 

Cazul Episcopiei Romano-Catolice verso Guvernul Republicii Moldova se află în faza examinării la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în Strasbourg.