Pentru aproximativ 150 de tineri din Europa Centrală şi de Est, ultimile două săptămâni, petrecute în Tabăra Internaţională „Friedensgrund”, au reprezentat un bun prilej de a obţine noi experienţe, noi prieteni, noi cunoştinţe şi noi trăiri spirituale, dar şi să ofere deschidere, optimism, ajutor necondiţionat şi clipe de bucurie celor din jurul lor.

 

Programul a fost orientat către activităţi de voluntariat realizate în grupuri internaţionale (pregătirea terenului de sport pentru a fi finalizat, curăţirea teritoriului din jurul bisericii din localitate, precum şi a Dealului Crucilor, activitate de ecologizare a parcului din zona Siauliai, etc.), astfel încât dialogul intercultural şi cel interconfesional a fost unul eficient pentru buna cooperare a tinerilor.

 

Serile culturale, excursiile în diverse zone ale Lituaniei, precum şi jocurile din cadrul taberei au susţinut dezvoltarea spiritului de echipă şi a sociabilităţii. Participarea tinerilor din Republica Moldova a fost una remarcabilă, în special prin seriozitatea de care au dat dovadă în cadrul tuturor activităţilor, prin animarea grupurilor naţionale şi internaţionale, dar şi prin prezentările pe care le-au realizat atât în grupul naţional, cât şi alături de participanţii altor ţări.

 

Natalia Corobcenco

Republica Moldova a fost de asemenea reprezentată de un grup de creştini, tineri voluntari, care şi-au împărtăşit propriile experienţe:

 

„Participând prima dată la un asemenea proiect, am încercat să fac faţă la toate cele întâmplate. Mulţumesc mult organizatorilor pentru acest eveniment organizat la un nivel înalt.”

 

Iulia Valoveţ

„Munca pe care o făceam zi de zi, cu excepţia celor în care vizitam noi locuri, mi s-a părut puţin grea la început, mai apoi chiar o aşteptam pentru că lucrul în grupul internaţional s-a îmbinat cu noi prieteni şi comunicare”.

 

Magdalena Roşca

 

„It might sand strange, but spending two of my last weeks of my volunteer year in an international camp, made me feel more Moldovan than ever been. Sour ended by youth from different countries, working on same projects, starting and ending the day together with a prayer. Friedensgrund builded a good atmosphere and an unforgetable summer”.

Katrin Holst

„A fost o experienţă de neuitat, o lecţie de dăruire a sinelui, de îndelungă răbdare şi Pace. Mulţumesc”.

Eugenia Roşca

„Sunt lucruri frumoase în această lume care-şi iau naştere din simplitate, bunătate, lumină sufletească şi linişte lăuntrică. Aşa pot să descriu această experienţă – un lucru frumos, care m-a făcut să înţeleg încă o dată faptul că oamenii au nevoie de comunicare cu sine, cu semenii săi, dar şi cu Divinitatea. Uniunea spirituală care s-a instalat printre corturi, ne-a adunat şi a creat o conexiune invizibilă, dar palpabilă de către sufletele noastre”.

Valentina Craveţ