Papa Francisc va deschide oficial sinodul la Vatican duminică, 10 octombrie, cu celebrarea sfintei Liturghii în Bazilica „Sfântul Petru”. Totuși, încă de la 9 octombrie este programat un moment de reflecție în noua sală a sinodului.
 
Începe un drum pentru întreaga Biserică Catolică, iar în prima fază vor fi angajate diecezele și ulterior conferințele episcopale, iar apoi va ajunge la Adunarea Sinodală în octombrie 2023.
 
Dieceza de Chișinău se pregătește, de asemenea, să înceapă drumul sinodal, și, în ceremonia de deschidere de duminică, 17 octombrie, vor fi implicate toate Bisericile locale din lume, și apoi va începe consultarea poporului lui Dumnezeu, care se va încheia la 22 aprilie.
 
„Convertirea pastorală despre care am vorbit atât de mult - a comentat episcopul Anton Coșa - găsește sprijin în drumul sinodal, care va fi un timp de ascultare a Duhului Sfânt și, de asemenea, de ascultare unul pe altul. Drumul sinodal face parte din calea pastorală a diecezei, care este deja angajată într-un dialog și o creștere a rolului laicilor în viața parohiilor”.
 
„Pregătesc o scrisoare pastorală - a continuat episcopul - pentru ca toată lumea să aibă texte de reflecție și, de asemenea, indicații clare, astfel încât drumul sinodal să fie foarte concret. Avem și documentul pregătitor realizat de Secretariatul General al Sinodului, care oferă conținut pentru reflecție ”.
 
Duminică, 17 octombrie, episcopul va prezida sfânta Liturghie pentru începutul drumului sinodal, în comuniune cu toate parohiile diecezei, care vor fi uniți cu el în rugăciune și recunoștință față de Dumnezeu pentru acest timp al harului, ce urmează a fi trăit.

C. L.