Sâmbată, 25 martie membri sau simpatizanţi ai Legiunii Mariei veniţi din toată dieceza s-au întâlnit la Chişinău sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria pentru a participa la o zi specială de reculegere şi rugăciune, pentru a-şi reînnoi Sf. Fecioare consacrarea lor, dar şi pentru a medita la misterele vieţii Mariei. Astfel, întâlnirea cunoscută cu numele de Acies, la care au participat aproape 100 de persoane din parohiile din cele trei regiuni ale Diecezei a început cu un moment de rugăciune şi reflecţie care s-a transformat într-un dialog viu între participanţi, moderaţi de Pr. Daniel Medveş şi Pr. Władysław Jadowski, SCJ de la Bender, sau Pr. Jacek Puć de la Bălţi.
Evenimentul Bunei Vestiri a prins astfel semnificaţii profunde în inimile celor prezenti, Sf. Rozariu care a urmat reflecţiilor constituind un moment de legământ al legionarilor de a aplica în propria viaţă misterele vieţii Mariei care mereu a ţinut să mediteze în inima ei la evenimentul Mântuirii.
Adevărate clipe de înălţare sufletească au trăit credincioşii şi în timpul Sf. Liturghii celebrate de Episcopul Anton Coşa împreună cu preoţii participanţi. Ritualul consacrării s-a desfăşurat potrivit constituţiilor, astfel că fiecare legionar cu mâna pe steagul legiunii a pronunţat cuvintele: "O Regina şi Mama mea, eu sunt cu totul al tău, şi ceea ce am este al Tău".
De menţionat că întâlnirea o fost organizată prin grija părintească a Episcopului care a avut întotdeauna o afecţiune aparte pentru cinstirea care trebuie acordată Sf. Noastre Protectoare cereşti. O bucurie specială a constituit-o faptul că dacă pana acum întâlnirile Legio Marie s-au desfăşurat în diferite locuri din Dieceză anul acesta ea a avut loc acolo unde se află inima Diecezei, Catedrala. Fie ca Sf. Fecioară să ocrotească mereu Dieceza noastră!
De amintit că Legiunea Mariei este o organizaţie de credincioşi care, cu aprobarea Bisericii şi sub ocrotirea Sfintei Fecioare, mijlocitoarea harului divin, s-au unit într-o legiune pentru a se implica mai activ în lupta pe care Biserica o duce împotriva Forţelor răului. Legiunea Mariei este organizată ca o armată, după modelul celei romane, cu deosebirea că armele nu sunt din această lume, dar ale Providenţei Divine, iar originea acestei armate are origini destul de umile, şi a ieşit în mod spontan, nu programatic. Astfel scopul acestei organizaţii fondată de irlandezul Frank Duff în 1921 este de a-l glorifica pe Dumnezeu prin sfinţenia membrilor săi, dezvoltată cu rugăciune şi cooperare activă, sub conducerea Ierarhiei Bisericii pentru a face să crească Împărăţia lui Dumnezeu. Întâlnirea din 25 martie, în fiecare an este cea mai importantă şi îi adună pe toţi membrii, pentru ca precum un singur trup, ei să-şi reînoiască promisiunile făcute Mariei.
Şi în acest an, Parohia Sf. Iosif din Râbniţa a impresionat într-un mod particular prin marea mulţime de credincioşi prezentă la sărbătoarea Patronului comunităţii. Deşi emoţiile călătoriei au fost mai mari decât ai fi participat la un pelerinaj în Ţara Sfântă, preoţi, pelerini, surori ne-am adunat cu toţii în jurul altarului euharistic din Râbniţa, pe care a celebrat în memoria Sf. Iosif, chiar episcopul Diecezei, Preasfinţitul Anton Coşa, alături de preoţi din Bender, Tiraspol, Sloboda-Raşcov, Grigorovca, Bălţi, Chişinău, Stăuceni şi Creţoaia. Pelerinii au venit mai ales din Raşcov (pe jos), Stăuceni şi Sloboda Raşcov. În predica sa, Episcopul a accentuat perspectivele Anului Familiei în Dieceza de Chişinău, ca o cură de sănătate a Bisericii domestice care este familia. Sărbătoarea a avut o încărcătură harică deosebită, numărul de familii şi mai ales de capi de familii fiind impresionant şi un semn ca Biserica din Moldova trăieşte prin Biserica din Familie.
Dumnezeu să ocrotească comunităţile din stânga Nistrului!
Zilele trecute, cu sprijinul partenerilor germani, Caritas Moldova a organizat la Institutul Muncii din Chişinău conferinţa internaţională "Interacţiunea sectorului public şi sectorului non-guvernamental în domeniul îngrijirilor medico-sociale la domiciliu". Conferinţa a fost organizată cu scopul de a aborda unele aspecte mai importante privind îngrijirile medicale la domiciliu, informarea factorilor de răspundere cu privire la activitatea de îngrijire medico-socială la domiciliu prestată de Caritas Moldova, de Forumul Naţional pentru sănătate şi îngrijiri comunitare din Moldova, precum şi de alte ONG-uri din Moldova şi, nu în ultimul rând luarea în consideraţie a experienţei germane în acest sector.
La conferinţă au luat parte reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii si Protecţiei Sociale din Moldova, reprezentanţi ai altor organizaţii guvernamentale sau ONG-uri. În final a fost adoptată o declaraţie comună cu privire la aspectele esenţiale ale îngrijirii la domiciliu în R. Moldova.
Prezent la deschiderea conferinţei, Episcopul Anton Coşa a salutat participanţii şi le-a adresat un cuvânt de încurajare, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor participanţilor.
O nouă viziune asupra sărăciei şi asistenţei sociale
"Caritatea nu este pentru Biserică un fel de activitate de asistenţă socială care ar putea fi lăsată în seama altora, ci ţine de natura sa, este o expresie a înseşi esenţei sale, la care nu se poate renunţa." (Deus Caritas Est, 25 a.)
La invitaţia Comunităţii Augustinienilor din or. Malestroit, Franţa, în perioada de 24-26 februarie, Episcopul de Chişinău, Anton Coşa, însoţit de directorul Centrului social-pastoral "Casa Providenţei", dl Edgar Vulpe, au participat la lucrările seminarul intitulat "Sănătatea, Europa, Instituţiile creştine: perspectivele şi sarcinile". În cadrul colocviului, s-au prezentat activităţile caritative ale Diecezei de Chişinău şi s-au analizat oportunităţile de colaborare şi parteneriat durabil.
Episcopul de Chişinău a fost călduros primit de către PS Raymond Centene, Episcop de Vannes (regiunea din nord-vestul Franţei), Superioara Comunităţii Augustinilor, Sr. Nicole Legares, Directorul Grupului de Spitale "Sf. Augustin", dl Benoit Nautre şi mulţi alţi participanţi la seminar.
În perioada 19-21 februarie, în cadrul unei noi acţiuni a Fundaţiei Regina Pacis, Don Cesare s-a aflat din nou în Moldova împreună cu un grup de prieteni, pentru evaluarea unor noi perspective de acţiune în folosul celor mai săraci dintre oameni. A doua zi de la sosire, ei au întâmpinat grupul voluntarilor din "Fidus Achates" care au venit din Verona împreună cu mijloace de transport şi ajutoare umanitare.
În Sărbătoarea Sf. Fecioare Maria de la Lourdes, zi în care se sărbătoreşte şi Ziua Mondială a Bolnavului au avut loc în toate parohiile din Dieceza de Chişinău, manifestări liturgice şi caritative speciale în favoarea acelora pe care Papa Ioan Paul al II lea îi numea: comoara cea mai de preţ a Bisericii vii - bolnavii. Astfel, în Circulara sa către parohi, Episcopul sublinia în ce priveşte acordarea indulgenţelor în această zi: "Împins de dorinţa vie, ca infirmităţile şi durerile oamenilor îndurate cu resemnare şi oferite Tatălui Veşnic prin intermediul Fecioarei Maria, împreună cu suferinţele Mântuitorului, să aducă roade spirituale şi, întărit de speranţa că vor fi promovate opere şi iniţiative de pietate creştină şi solidaritate socială în favoarea celor infirmi, mai ales a celor afectaţi de boli mintale, Sfântul Părinte Benedict XVI, a dispus ca, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului să fie acordate credincioşilor indulgenţe speciale."
Din informaţiile primite la redacţie până acum au fost organizate sărbători deosebite şi acţiuni caritative în parohiile Chişinău, Stăuceni, Creţoaia, Grigorovca şi altele, cu participarea voluntarilor şi animatorilor la transportul şi îngrijirea bolnavilor, sau alte activităţi caritative. Pentru bolnavii foarte slăbiţi sau suferind grav, a fost acordat în această zi şi Sacramentul Ungerii bolnavilor în cadru comunitar, în parohiile Stăuceni şi Creţoaia.
Vineri, 10 februarie 2006 a avut loc ceremonia de inaugurare a proiectului de gazificare a satului Creţoaia. După ce în anul 2003 a fost luată în calcul proiectul sprijinirii gazificării în satul Creţoaia, proiect care nu avea la prima vedere prea multe şanse de realizare, în anul 2004, la insistenţele pr. Andrei Dăscălaşu, ale Episcopului Anton Coşa şi ale Caritasului Parohial, Caritas Moldova a început să ia proiectul ca viabil, iar Providenţa i-a oferit şi donatorii necesari pentru demararea acestui proiect: Caritas Viena, Caritas Elveţia si Caritas Austria. Ca urmare a fost creat un grup de iniţiativă format din locuitorii satului care au înaintat demersuri atât către Caritas Moldova, către FISM si Autorităţi locale în speranţa ca cineva va fi interesat. Caritas Moldova a reuşit sa convingă câţiva parteneri ca de a începe in iunie 2004 lucrările de proiectare si construite. Pe parcurs au fost adunate si contribuţiile personale ale sătenilor
Festivitatea a început cu o rugăciune de sfinţire a acestei lucrări de către pr. Andrei, urmată de luări de cuvânt ale participanţilor, d-ra Otilia Sârbu din partea Caritas Moldova, dl. Petru Virdoagă preşedintele consiliului Raionului Anenii Noi, dl. Ilovan Cozma, primarul comunei Ţânţăreni, Dna Marion Feik - Caritas Viena, Friedrich Altenburg - Caritas Austria, Igor Vrabie Firma de Construcţie SA SRM-3 »- si Colaboratorul neobosit dl Alexei Zbarciog, consultant tehnic. Costuri totale ale proiectului au fost de 115 651 euro - 1 734 76 5, 00 MDL.
Răsplăteşte Doamne cu viaţa veşnică pe toţi cei care ne fac bine în numele tău!
Sub aceasta deviză s-a desfăşurat sâmbătă, 4 februarie a.c. în incinta Casei Providenţei din Chişinău o întâlnire pentru familii (Family Fest) organizată de Mişcarea Focolarelor. Animaţi de grupul de focolarini din România participanţii au fost martorii unei întâlniri de familie care a lăsat în sufletele tuturor gustul dulce al armoniei şi voii bune. A impresionat adunarea experienţele povestite de câteva familii, în ritmul celor patru anotimpuri ale vieţii unui cuplu, logodna şi primii ani de căsnicie, relaţia cu fiii, criza raporturilor familiare, întâlnirea cu durerea. Prezent la întâlnire, episcopul Anton şi-a exprimat speranţa că astfel de întâlniri vor contribui la crearea unei noi mentalităţi despre familie care să pună pe primul loc valorile creştine. Întâlnirea s-a încheiat cu Sf. Liturghie prezidată de Preasfinţitul Anton.