Biserica din Creţoaia

Lucrările de finalizare a construcţiei bisericii romano-catolice din Creţoaia, a casei parohiale şi a oratoriului se apropie de sfârşit, credincioşii din Creţoaia, împreună cu preotul lor, Pr. Andrei, primind cu mare bucurie din România noile bănci pentru biserică, frumoase şi comode, exact ca o invitaţie la o rugăciune mai intensă la începutul postului Adventului, tinerii şi copiii începând acest timp sfânt printr-o ceremonie specială.

Plini de recunoştinţă, cerem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor binefăcătorilor cu ajutorul cărora ne putem ruga lui Dumnezeu în condiţii foarte bune.

Noul An Pastoral în Dieceza de Chişinău 

Joi, 23 noiembrie a avut loc la Palatul Episcopal din Chişinău lansarea noului program pastoral pentru anul următor. Într-o scrisoare circulară dată de episcopul Anton Coşa cu privire la deschiderea Anului Pastoral consacrat Familiilor se menţionează motivul acestei priorităţi în viaţa Bisericii din Moldova. „(...) În Moldova am întâlnit o altă situaţie şi de aceea am fost obligaţi să reflectăm asupra situaţiei în care se află familia în societatea post-sovietică! Aceasta cu atât mai mult cu cât activitate noastră pastorală se lovea mereu de situaţii delicate, a căror rezolvare cerea o bună cunoaştere a acestei nedorite şi dureroase moşteniri: aceea a unei educaţii fără Dumnezeu”. În continuare a fost creată Comisia pentru pastorala familiei, formată din reprezentanţi ai Curiei, reprezentanţi ai zonelor pastorale, reprezentanţi ai familiilor catolice şi reprezentanţi ai vieţii consacrate. Întâlnirea i-a reunit pe preoţii diecezani şi călugări implicaţi în activitatea pastorală din Dieceza de Chişinău, precum şi călugăriţe din diferite congregaţii.  Totul s-a încheiat cu o mică sărbătoare prilejuită de împlinirea a 44 de ani de viaţă ai Episcopului Anton Coşa.

Exerciţii Spirituale

În perioada 21-25 noiembrie 2005 la Chişinău s-au desfăşurat exerciţiile spirituale pentru preoţii diecezani ţinute de către Pr. Dr. Pierre Dumoulin. Având ca tematică spiritualitatea Sfintei Tereza a Pruncului Isus în viaţa preotului diecezan, această reculegere a adunat pentru a seruga şi a trăi împreună o perioadă de har 7 preoţi, episcopul Anton Coşa şi un aspirant la diaconatul permanent.
Mai trebuie mentionat că Pr. Pierre Dumoulin este rectorul Institutului Teologic din Tbilisi, activând de mai bine de 10 ani şi în Dieceza din Karaganda (Kazahstan), dar şi în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Santk-Petersburg.

Prieteni ai comunităţii catolice din Bender

Zilele trecute Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Bender a avut ca oaspeţi doi dintre prietenii săi dragi din Londra, Marea Britanie. Este vorba despre parohul comunităţii "S. James" din Londra, Pr. Ulrich Loring însoţit de un jurnalist. Aceasta nu este prima vizită a prietenilor englezi în oraşul de pe malul Nistrului. Legătura puternică dintre cele două comunităţi a început în urmă cu trei ani, când Pr. Ulrich şi Pr. Vladislav au ajuns la concluzia că înfrăţirea şi apropierea dintre cel două parohii va fi spre folosul şi binele sufletesc al ambelor părţi şi va ajuta în mod real şi practic în necesităţile materiale şi duhovniceşti ale Poporului lui Dumnezeu. Au fost mereu apreciate eforturile venite din partea prietenilor englezi la construirea noii biserici din Bender. Pr. Ulrich a plecat înapoi în Anglia purtând cu el jucăriile confecţionate pentru copiii din parohia sa de către tinerii şi copiii din Bender. Un simbol că viitorul se construieşte pornind de la cei care-l au în faţă.

Exerciţii Spirituale pentru preoţi

În perioada 14-19 noiembrie la Râbniţa a avut loc reculegerea anuală a preoţilor şi călugărilor din Congregaţia Sfintei Inimi a lui Isus, care lucrează în Dieceza de Chişinău. Este bine ştiut că fiecare preot este invitat să se retragă pentru o anumită perioadă în fiecare an asemenea lui Isus, pentru a medita la Misterul Mântuirii şi la traseul propriei vocaţii în conformitate cu exigenţele vieţii sacerdotale pentru a trage totodată noi foloase şi puteri duhovniceşti. Sfintele exerciţii au fost conduse de către părintele Iozef Lach din Polonia.

În perioada 21 – 25 noiembrie ac. vor avea loc la Chişinău exerciţii spirituale pentru ceilalţi preoţi care activează în cadrul Episcopiei de Chişinău, îndeosebi pentru preoţii diecezani.. Părintele predicator va fi ca şi anul trecut Pr. Pierre Dumoulin rector al Institutului Teologic din Tbilisi şi va propune teme luate din viaţa şi activitatea preoţească.

Seminar Kolping - tineret

În perioada de 11-13 noiembrie, a avut loc la Oneşti (România), primul seminar dintr-o serie trinală pentru conducătorii de grup, la nivel de tineret, la care au participat tinerii membri ai Familiilor Kolping din diecezele de Iaşi şi Chişinău. La curs au participat 21 de tineri din Dieceza de Iaşi şi Dieceza de Chişinău, conduşi de părintele Alfred Weiss, reprezentant al Kolping International în România. Tinerii s-au cunoscut, au învăţat cum se lucrează cu grupurile de tineri, care sunt valorile care unesc un grup şi conflictele care pot apărea, precum şi metode de a le rezolva. Momentele de rugăciune şi meditaţie au creat o atmosferă de conştientizare a rolului tânărului Kolping în viaţa spirituală a comunităţilor din care fac parte, necesitatea implicării active şi puterea exemplului pentru tinerii din ziua de azi.Următorul seminar pentru conducători de grup va avea loc în perioada 24-26 februarie 2006.

Sfinţirea Catedralei din Iaşi

Marţi, 1 noiembrie, în Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, au avut loc la Iaşi ceremoniile de sfinţire a noii Catedrale episcopale, cu hramul "Sf. Fecioară Maria, Regină", a cărei construcţie complexă şi remarcabilă din punct de vedere arhitectural a început cu mai mult de 10 ani în urmă. Considerată ca o bijuterie arhitectonică, catedrala a adunat în jurul său o mare mulţime de episcopi (peste 25), preoţi, credincioşi şi pelerini, atât din România, cât şi din afara ei. Forma sa circulară şi zveltă simbolizează deschiderea Bisericii către toate orizonturile, deschidere care provine din centrul său euharistic.

Luându-se în considerare şi deschiderea faţă de Biserica Catolică din R. Moldova, care a făcut parte aproape 30 de ani din Dieceza de Iaşi, de nenumăratele legături între cele două Dieceze dezvoltate mai ales în ultimii ani, precum şi de numărul semnificativ de preoţi provenind din Dieceza de Iaşi care lucrează în Moldova, Episcopia de Chişinău a ţinut să fie prezentă la această solemnitate specială printr-o  delegaţie condusă de Preasfinţitul Anton Coşa, din care au mai făcut parte Mons. Benone Farcaş, vicar general, Pr. Ştefan Socaciu, Pr. Daniel Medveş, Surorile Slujitoare ale Marelui Preot, şi seminariştii aflaţi în anul pastoral în Dieceza de Chişinău. Nimic nu poate fi mai frumos în Biserica lui Cristos decât universalitatea sa şi vocaţia sa comună: suntem pe acelaşi drum, împreună.