24 noiembrie – sfântul Andrei Dung Lac și însoțitorii săi
 
Într-o comemorare comună, sunt venerați 117 martiri uciși în Vietnam. Printre aceștia se numără opt episcopi, mulți preoți și o mulțime nenumărată de credincioși laici, bărbați și femei, de toate condițiile și vârstele. Toată lumea a preferat exilul, închisoarea, tortura și orice alt fel de suferință, decât să-și calce crucea și să se lepede de credință.
 
În special, printre aceștia este amintit sfântul Andre Dũng Lạc, un preot vietnamez, decapitat în timpul persecuțiilor anticreștine, beatificat în 1900 de Papa Leon al XIII-lea și în 1988 declarat sfânt de Papa Ioan Paul al II-lea, împreună cu cei 116 însoțitori ai săi în martiriu.
 
Cruzimea călăilor nu a rupt tăria de neînvins a mărturisitorilor credinței: decapitați, răstigniți, sugrumați, supuși la chinuri nespuse în închisoare și în mină, au făcut să strălucească slava Domnului. .
 
Timp de 261 de ani, peste 130.000 de creștini au fost uciși pentru că au mărturisit Evanghelia. Astăzi, Biserica îi comemorează pe 117 martiri vietnamezi: 50 de preoți, 59 de laici și 8 episcopi; printre ei 11 spanioli și 10 francezi. În fruntea acestei liste este sfântul Andrei Dung Lac, vietnamez, născut în 1795 și devenit preot în 1823. În timpul slujirii sale a fost întemnițat de mai multe ori și în 1839 a fost dus la Hanoi, unde i s-a cerut să-și abjure credința: refuzul l-a costat viața.

C. L.