6 decembrie – sfântul  Nicolae

Cele mai vechi informații despre acest sfânt, pe lângă ceea ce se spune în legende, datează din secolul al VI-lea. Știm că s-a născut în Patara pe teritoriul Turciei de astăzi, și că unchiul său omonim Nicolae, episcop de Mira, l-a hirotonit preot și el, după ce a împărțit întreaga moștenire săracilor, a condus o mănăstire ctitorită de unchiul său.

La întoarcerea dintr-o călătorie în Țara Sfântă, a fost consacrat episcop al orașului său. A subscris deciziilor Consiliului de la Niceea din anul 325. Ar fi fost apoi întemnițat și torturat pentru credință în timpul persecuțiilor împăratului Constanțiu (în jurul anului 350) și ar fi murit la vârsta de 65 de ani în anul 345 sau 350.

Legendele ulterioare îl prezintă ca pe un mare tămăduitor, care a eliberat trei ofițeri întemnițați pe nedrept de împăratul Constantin; a făcut posibilă căsătoria a trei tinere sărace, a crescut trei tineri și a eliberat câțiva marinari naufragiați.

În secolul al XII-lea s-a născut obiceiul sfântului Nicolae care, în ajunul comemorării sale, dăruiește dulciuri copiilor; dar încă în secolul al IX-lea, în nordul Germaniei, folclorul păgân îl înlocuise pe sfântul Nicolae cu „omul de Crăciun”, până când acesta devine cunoscutul „Santa Claus”, identificat ulterior cu vechiul „Moș Crăciun”.

În secolul al XI-lea destinul său s-a împletit cu cel al orașului Bari: 62 de marinari aflați în misiune în Antiohia Siriei, pe drumul de întoarcere, au pătruns în biserica din Mira, ocupată de selgiucizi, și au luat de acolo relicvele sfântului, aducându-le la Bari la 9 mai 1087.

C. L.