Cu o sfântă Liturghie solemnă, celebrată în Bazilica „Sfântul Petru”, Papa Francisc a deschis oficial drumul sinodal, urmărind pentru întreaga Biserică universală o cale de dialog și ascultare care îi va vedea pe toți uniți până în octombrie 2023, când va avea loc adunarea episcopilor, la Roma.
 
În cursul predicii sale, Papa a reamintit valoarea ascultării și întâlnirii pentru a realiza un bun drum sinodal: „Evangheliile ni-l prezintă pe Isus «pe drum», în timp ce se alătură drumului omului şi începe să asculte întrebările care locuiesc în inima sa şi îl agită...A merge cu noi şi a ajunge la noi acolo unde suntem. A face Sinod înseamnă a merge pe acelaşi drum, a merge împreună”. 
 
Sfântul Părinte a prezentat stilul și modelul lui Isus în întâlnirea cu omul: „Isus ascultă întrebările sale şi în sfârşit îl ajută să discearnă ce să facă pentru a avea viaţa veşnică. A întâlni, a asculta, a discerne. Isus a fost mereu era în slujba persoanei pe care o întâlnea, pentru a o asculta. Şi noi, care începem acest drum, suntem chemaţi să devenim experţi în arta întâlnirii. Nu în organizarea evenimentelor şi în a face o reflecţie teoretică despre probleme, ci înainte de toate în a ne lua un timp pentru a-l întâlni pe Domnul şi a favoriza întâlnirea dintre noi. Un timp pentru a da spaţiu rugăciunii, adoraţiei - această rugăciune pe care noi o neglijăm atât de mult: a adora, a da spaţiu adoraţiei. Să ieşim din obişnuinţele noastre obosite. Totul se schimbă atunci când suntem capabili de întâlniri adevărate cu el şi între noi. Când ascultăm cu inima celălalt se simte primit”.
 
Întrebarea adresată de Papa Francisc este importantă: „Începem prin a ne întreba toţi: noi, comunitate creştină, întrupăm stilul lui Dumnezeu, care merge în istorie şi împărtăşeşte evenimentele omenirii?” De asemenea, papa a reamintit despre importanța discernământului pentru a-l putea asculta pe Dumnezeu: „Sinodul este un drum de discernământ spiritual, de discernământ eclezial, care se face în adoraţie, în rugăciune, în contact cu Cuvântul lui Dumnezeu”.
 
Iată voința papei la sfârșitul predicii: „Fie ca să putem fi pelerini îndrăgostiţi de Evanghelie, deschişi la surprizele Duhului Sfânt. Cu bucuria de a şti că, în timp ce îl căutăm pe Domnul, el este primul care ne vine în întâmpinare cu iubirea”.
 
Ca prim gest sinodal, Papa Francisc s-a întâlnit, după rugăciunea „Angelus” de duminică, cu un grup de oameni ai străzii, pentru a le asculta nevoile.
 
Pentru Dieceza de Chișinău, următoarea întâlnire va fi duminică 17 octombrie, când episcopul va deschide etapa diecezană a Sinodului în Catedrala „Providența Divină”, cu o sfântă Liturghie solemnă, în comuniune cu toate parohiile.

C. L.