Episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, a prezidat sfânta Liturghie de sărbătoare, la invitația parohului comunității Pr. Jacek Puć. În mesajul introductiv, episcopul a amintit despre imediata valoarea a acestei sărbători ca moment de fraternitate pe drumul de credință.
 
PS Anton a amintit și despre drumul sinodal, care a văzut comunitatea parohială angajată în maturizarea unei intense și profunde comuniuni în credință: „Și pentru că suntem în fața unui mare eveniment pentru întreaga noastră Biserică Catolică, Sinodul Episcopilor, aș vrea să mai adaug ceva și să remarc faptul că, din relatările părintelui paroh, reiese că sărbătoarea hramului a fost pregătită de toți împreună – păstor, surori, credincioși laici – în spiritul drumului sinodal, etapă pe care am realizat-o deja de trei ani și care ne-a învățat că trebuie să mergem împreună. Și cu această ocazie, apreciez mult și mulțumesc pentru contribuția pe care comunitatea din Bălți a adus-o la participarea activă și mult apreciată a Bisericii noastre locale la acest drum sinodal în toate fazele sale de desfășurare, fiind un model de strânsă colaborare cu parohul”.
 
În Predica sa, episcopul a vorbit și despre planul pastoral al diecezei pentru următorii trei ani: „În spiritul programului pastoral pe care l-am propus pentru următorii trei ani, aș putea să vă indic trei căi prin care cineva devine un creștin adevărat, apelând, evident la exemplul pe care ni-l oferă și sfinții arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael și cuvântul lui Dumnezeu pe care tocmai l-am ascultat”.
 
Cateheza, educația și formarea au fost indicate ca fiind calea fundamentală pe care orice bun credincios trebuie să o urmeze pentru a maturiza o credință mai autentică și pentru a fi martor al lui Isus Cristos în lume: „În sfârșit, pentru a fi un creștin adevărat omul are nevoie de formare, adică de a căpătă o formă tot mai aproape de modelul pe care îl avem în Isus. Și aici tot sfinții Mihail, Gabriel și Rafael ne pot fi de ajutor, pentru că un creștin format este acela care își aduce propria contribuția la bunul mers al vieții Bisericii, care colaborează la viața comunității, ajutându-l pe păstor și pe ceilalți frați care au o slujire, la fel cum fiecare dintre cei trei arhangheli contribuie în felul său la opera de mântuire a lumii, ajutându-l pe Dumnezeu: Mihail prin faptul că el conduce oștirile cerești în lupta contra dușmanului; Gabriel prin faptul că este mesagerul divin prin care Dumnezeu își face cunoscut planul său de mântuire; Rafael prin faptul că, prin însoțirea oamenilor în drumul lor de credință, îl apropie pe Dumnezeu de om”.
 
Celebrarea hramului parohial a fost o ocazie pentru episcop nu numai de a se întâlni cu comunitatea, ci și de a se adresa încă o dată acesteia cu un îndemn de a trăi un drum de credință într-un spirit autentic de sinodalitate.
 
Pr. Jacek Puć i-a mulțumit episcopului pentru această deschidere sinceră a inimii sale și pentru o viziune tot mai sinodală a unei Biserici care merge pe calea lui Dumnezeu. 

C. L.