În perioada 12 – 14 septembrie, la Strasbourg, a avut loc prima întâlnire a consilierilor juridici în apărarea Bisericii Catolice în ţările europene, organizată de CCEE cu tema ”Actualele provocările legale pentru Biserică din Europa”.

Episcopia Romano –Catolică Chişinău a fost reprezentată de către domnul Franţ Centoriţchi, director administrativ şi consilier juridic al Episcopiei de Chişinău, care a acceptat să ne împărtăşească câteva gânduri despre acest eveniment: ”Pentru prima dată am avut posibilitatea să simt în mod concret cât de mare este sprijinul pe care Biserica Catolică Universală o poate da catolicilor din ţările în care sunt minoritari. Pe de altă parte, această întâlnire mi-a dat posibilitatea să înţeleg cât de multe sunt problemele pe care le întâlnesc creştinii catolici în majoritatea ţărilor din Estul Europei, astfel că, gândindu-mă la problemele noastre, am înţeles că nu suntem singurii nedreptăţiţi în această lume. Dar poate că mai important decât acest aspect, a fost însăşi posibilitatea de a cunoaşte modul de funcţionare a instituţiilor europene, întâlnirea cu unii experţi din domeniu, discuţii interesante despre mecanismele de funcţionare a instituţiilor europene, precum şi asigurarea de a putea intra oricând în contact cu ei în vederea obţinerii de informaţii sau de sfaturi concrete”.

La întâlnire au participat 30 de reprezentanţi, printre care o mare parte din fostele noastre fostele republici sovietice.