Aceasta este o indulgență plenară care poate fi obținută în toate bisericile parohiale și franciscane de la 1 august la prânz până la 2 august la miezul nopții, sau în fiecare zi a anului, vizitând biserica „Porțiunculei” din Assisi, unde a murit sfântul Francisc. 
 
Sărăcuțul din Assisi a primit indulgența de la Papa Honoriu al III-lea la 2 august 1216, după ce a avut o viziune. Sfântul Francisc, într-o noapte nespecificată din luna  iulie 1216, în timp ce stătea în genunchi în fața micului altar al Porțiunculei, cufundat în rugăciune, a văzut o lumină orbitoare care a luminat umila biserică. Așezați pe un tron, înconjurați de o mulțime de îngeri, au apărut Isus și Maria. Răscumpărătorul l-a întrebat pe slujitorul său ce har dorește pentru binele omenirii. Sfântul Francisc a răspuns cu umilință: „De vreme ce este un păcătos nenorocit cel care îți vorbește, o, milostivule Dumnezeu, el cere îndurare pentru frații și surorile sale păcătoase; și toți cei care, pocăiți, trec pragul acestui loc, să poată primi de la tine, Doamne, care le vezi chinurile, iertarea păcatelor lor”.
„Ceea ce ceri, frate Francisc, este mare – i-a spus Domnul–, dar de lucruri mai mari ești vrednic și lucruri mai mari vei avea. Prin urmare, îți accept rugăciunea, dar cu condiția să cereți această indulgență vicarului meu de pe pământ”.
 
La 2 august 1216, sfântul Francisc, cu sufletul plin de bucurie și după ce a obținut permisiunea papei, a promulgat „Marea iertare”, pentru fiecare an, la acea dată, pentru cei care, pelerini și pocăiți, au trecut pragul bisericii franciscane. În istoria vieții sfântului Francisc este scris că indulgența „este de mare folos oamenilor care sunt astfel îndemnați la spovadă, la pocăință și la îndreptarea păcatelor, tocmai în locul unde, prin sfântul Francisc și sfânta Clara, s-a revelat starea de viață evanghelică potrivită pentru aceste vremuri”. 
 
În ce condiții se poate fi obținută indulgența? Credinciosul trebuie să primească iertarea păcatelor în spovada sacramentală, celebrată în perioada care include cele opt zile care preced și urmează vizitei la biserică; să participe la sfânta Liturghie și să primească împărtășania euharistică în aceeași perioadă de timp indicată pentru confesiune, să viziteze o biserică în care își reînnoiește profesiunea de credință, prin recitarea Crezului, pentru a-și reafirma identitatea creștină, și să recite rugăciunea Tatăl nostru, pentru a-și reafirma demnitatea de copii ai lui Dumnezeu, primită prin Botez; să recite o rugăciune conform intențiilor Papei, pentru a-și reafirma apartenența la Biserică, al cărei fundament și centru vizibil de unitate este Pontiful Roman.

C. L.