”Nu te teme turmă mică…” Acest îndemn a fost rostit de Preasfinţitul Anton Cosa în faţa comunităţii catolice din Orhei în sărbătoarea Sfintei Treimi, sărbătoare care prin episcopul diecezan a oferit credincioşilor un prim dar, şi anume, un preot paroh, un păstor care să fie mereu cu comunitatea ca să se roage, să lupte, să plângă, să se bucure împreună. Duminică, 15 iunie 2014, Părintele Vivian Furtado, (preot al congregaţiei misionare SVD – Societas Verbum Domini = Societatea Cuvântului Divin) a fost numit paroh în cadrul liturghiei solemne din sărbătoarea Sfintei Treimi de către Episcopul diecezei. Au mai participat pr. Giannluca, provincialul congregaţiei misionare, pr, Czeika Roman, paroh în Stăuceni şi subsemnatul.

Preotul este un dar pentru comunitate. Darul nu se cumpără şi nu se vinde. De ce? Pentru că este darul lui Dumnezeu şi nu al oamenilor. Pentru comunitatea din Orhei este un dar primiţie, pentru că părintele Vivian Furtado, numit paroh în sărbătoarea sfintei Treimi, este primul paroh al noii parohii catolice din Orhei. Și aceast dar este cu atât mai frumos, cu cât în acest an, octombrie 2014, bisericuţa martiră va împlini 100 de ani de existenţă. Dacă la sfinţirea bisericii din 2010 vorbeau doar pietrele şi plângeau spunând ce orori a suferit, de acum se va auzi din nou Cuvântul lui Dumnezeu, care va împodobi pietrele vii ale casei lui Dumnezeu.

În cuvântul de învăţătură, episcopul predicator a lăsat să se înţeleagă, că iubirea lui Dumnezeu, este o iubire treimică, adică desăvârşită – fără măsură - pe care o dă ca dar oamenilor. Și această iubire dăruită omului, trebuie să fie împărtăşită cu ceilalţi oameni, care sunt ”aproapele” pe care creştinul îl vede în fiecare zi. Și doar astfel, oferind dragostea lui Dumnezeu celorlaţi , - Poruncă nou vă dau vou, să vă iubiţi unii pe alţii – omul, creştinul are marele dar de a intra in circuitul Iubirii Treimice a lui Dumnezeu. Dumnezeu, creştinul, aproapele, sunt trei piloni pe care se zideşte iubirea completă: a) Dumnezeu Izvorul Iubirii, b) creştinul(omul) conducta prin care trece iubirea, c) aproapele, ţinta Iubirii.

Mă folosesc de cuvintele predicatorului, ca să marchez ritmul treimic al iubirii lui Dumnezeu care s-a întrevăzut în sărbătoare de duminică: Dumnezeu, păstorul, comunitatea. Sunt pilonii pe care se construieşte poporul lui Dumnezeu - Biserica. Aceşti piloni ori sunt toţi trei mereu împreună ori nu sunt deloc. ”Nu te teme turmă mică…”, pentru că Dumnezeu Tatăl oferă daruri copiilor săi. Dărnicia lui Dumnezeu este cu atât mai mare, cu cât cel care primeşte este mic şi are nevoie de susţinere. Comunitate din Orhei a primit un dar. Dumnezeu îşi întoarce faţa mai întâi către cei mici. În Vechiul Testament erau puţini cei care vedeau faţa lui Dumnezeu. Acum însă, după ce Dumnezeu s-a arătat în Isus (cfr. Ev 1,1), El îşi face cunoscută faţa în iubirea dăruită din plin. Cine are ochi, să vadă!

Pr. Socaciu Stefan