În Duminica a II-a a Paştelui, începând cu ora 12.00, în Biserica „Sfânta Ana” din Ungheni, neo-prezbiterul Petru Ciobanu, hirotonit preot în Joia Mare prin impunerea mâinilor PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, a celebrat prima sa sfântă Liturghie din comunitatea natală. Profund emoţionat, părintele primiţiant i-a avut alături pe parohul comunităţii, Pr. Krzysztof Płonka, Pr. Vasili Cohanovschi, Pr. Eduard Enăşcuţ, doi colegi diaconi de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, instituţia în care s-a şi format pentru Sfânta Preoţie, părinţi, rude şi enoriaşi ai parohiei „Sfânta Ana” din Ungheni.

La început, Pr. Petru Ciobanu a amintit de faptul că prima sa sfântă Liturghie din comunitatea natală coincide cu sfânta Liturghie de canonizare a Papei Ioan Paul al II-lea, care pentru el reprezintă o personalitate de referinţă şi drumul prin care a ajuns la cunoaşterea şi slujirea lui Cristos. În predica sa, Pr. Vasili Cohanovschi a scos în evidenţă importanţa preoţiei ca slujire şi a preotului ca Alter Christus – Alt Cristos.

Participanţilor la Liturghia de primiţie i s-au alăturat apoi PS Anton Coşa şi Pr. Ştefan Socaciu, păstorul parohiei „Sfântul Alois Scrosoppi” din Chişinău. La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele primiţiant i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru marele şi frumosul dar al Preoţiei, precum şi celor care, pe parcursul anilor de formare în seminar, l-au sprijinit, mai ales prin rugăciuni, incluzându-i aici pe PS Anton Coşa, Mons. Benone Farcaş, ceilalţi preoţi din Dieceza de Chişinău, părinţii profesori din cadrul Institutului Teologic din Iaşi, părinţilor, rudelor, binefăcătorilor şi credincioşilor.

În cuvântul său, Păstorul diecezei noastre a vorbit despre importanţa pe care a avut-o Ioan Paul al II-lea în problematica formării noului preot, manifestându-şi totodată bucuria de a mai avea un lucrător în via Domnului din Republica Moldova. Apoi Pr. Petru Ciobanu a dat binecuvântarea specială de preot nou sfinţit, mai întâi Păstorului Diecezei de Chişinău, celorlalţi preoţi prezenţi, părinţilor, rudelor şi altor persoane prezente la eveniment. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă de mulţumire şi comuniune la care au fost invitaţi toţi cei care au participat la sfânta Liturghie. Fie ca Domnul să-l lumineze şi să-l binecuvânteze în munca sa şi să cheme şi alţi tineri care să răspundă cu bucurie afirmativ la chemarea la sfânta Preoţie.

Pr. Petru Ciobanu