„Dragă Papa Francisc,

Sora mea mi-a zis că trebuie să-ţi spun «Papă», pentru că eşti o persoană importantă, dar eu nu ştiu ce înseamnă papă şi de aceea îţi voi spune tată. Mama mea era pentru mine, şi sora mea, o persoană importantă ca şi tine, chiar dacă eram o familie săracă, aici, în Moldova. Acum mama mea nu mai este, pentru că persoane rele i-au făcut rău. Însă eu vreau să-ţi spun că în fiecare zi merg să mănânc într-o cantină care-ţi poartă numele, „Papa Francesco”, şi-ţi trimit şi o fotografie cu mine în cantină, pentru că un om preot ne-a luat din stradă unde locuiam aici la Chişinău, ne-a dat o casă unde să dormim şi să mâncăm ceea ce el pregăteşte”.

Astfel începe scrisoarea pe care Vasilică, un copil moldav de 11 ani, i-a scris-o, alături de alţi copii europeni, Papei Francisc. Textele şi desenele au fost adunate într-o carte îngrijită de Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene şi înmânată Sfântului Părinte, la 4 septembrie, ca semn de afecţiune şi mulţumire pentru atenţia arătată mereu copiilor, mai ales celor de la „periferiile existenţei”. Episcopul de Chişinău, PS Anton Coşa, alături de reprezentanţii CCEE, l-a însoţit pe Vasilică la întâlnirea cu papa.

În scrisoarea sa Vasilică mai scrie: „Sunt mulţumit, chiar dacă mi-au ucis mama. Am găsit o casă, mulţi prieteni. Acest om preot, şi toţi împreună trăim bine, mergem la şcoală, suntem curaţi şi am şi o bicicletă. Papă Francisc, te rog să-mi trimiţi o fotografie de-a ta, pentru ca punând-o unde dorm, să pot spune şi eu că am un tată”. Apoi continuă că preotul „sâmbăta ne vorbeşte despre Dumnezeu şi mie îmi palce. Apoi cântăm, ne jucăm şi mâncăm pizza. Papă Francisc, vreau să-ţi fac un cadou: am făcut o cruciuliţă pentru tine. Vezi? Pe cruce se află un copil care zâmbeşte, pentru că omul preot ne spune mereu că şi când se suferă trebuie să zâmbim”.

Această cruciuliţă reprezintă darul şi mesajul pe care Vasilică i le-a oferit personal Papei Francisc la 4 septembrie, imediat după audienţa generală, în numele tuturor copiilor din Europa care trăiesc la periferia existenţei şi sunt deseori victime ale abandonului, violenţei şi sărăciei. Vasilică a fost ales să fie „ambasadorul copiilor” şi să-i înmâneze papei cartea cu scrisorile şi desenele copiilor din cele 38 de ţări membre ale CCEE. „Copiii îi vorbesc Papei Francisc” este titlul cărţii, un omagiu pe care micuţii de pe bătrânul continent au dorit să i-l aducă Sfântului Părinte. Cel mai mic dintre „autori” se numeşte Iosif şi are 5 ani şi trăieşte în Grecia. Cea mai mare parte dintre copii au între 5 şi 11 ani.