În perioada 13-15 iunie 2014, păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, a continuat vizitele pastorale în parohiile diecezei noastre, anunţate în mod oficial în cadrul Liturghiei crismei din Joia Mare, începute în parohiile Glodeni şi Stârcea la 5 iunie.

 

Cupcini

Vizita pastorală în cele două parohii din nordul Moldovei a început la Cupcini, la 13 iunie 2014, zi în care Biserica universală îl comemora pe sfântul Anton de Padova, patronul ceresc al episcopului Anton, care a ajuns în comunitate spre seară, la ora 17.30. PS Anton Coşa a fost întâmpinat de surorile din Congregatia Jesu, care activează în parohie, şi de un grup de credincioşi, ce reprezintă nucleul activ al comunităţii. În cadrul sfintei Liturghii solemne, episcopul a administrat sacramentul sfântului Mir unei tinere, o altă tânără intrând în comuniune deplină cu Biserica Catolică prin primirea primei sfinte Împărtăşanii. După sfânta Liturghie, a avut loc întâlnirea credincioşilor cu păstorul diecezei, ocazie propice pentru un dialog constructiv comunitate-episcop.

Deşi mică şi recentă, comunitatea dispune de toate condiţiile pentru celebrarea cultului, iar biserica este considerată, şi nu doar de ei, o piatră preţioasă în ansamblul arhitectonic de provincie a comunităţii şi un punct de referinţă în viaţa de zi cu zi.

O anumită dificultate în administrarea parohiei de către preoţii franciscani este cauzată de distanţa pe care trebuie să o străbată de la Râşcani, acolo unde se află conventul lor (în jur de 40 km), dar şi de responsabilitatea pe care o au faţă de comunitatea catolică din Ocniţa, astfel că uneori nu pot celebra zilnic jertfa euharistică la Cupcini. Cu toate acestea, comunitatea este recunoscătoare episcopului, preoţilor şi, mai ales, surorilor, pentru slujirea lor plină de caritate şi dăruire.

Menţionăm că această comunitate a fost descoperită de pr. Ştefan Socaciu în anul 1999, când era paroh de Stârcea, prima sfântă Liturghie celebrând-o în anul 2000, într-o sală de clasă oferită de conducerea şcolii din localitate. Actualmente, comunitatea numără în jur de 20 de credincioşi.

 

Ocniţa

Vizita pastorală a episcopului de Chişinău a continuat la Ocniţa, filială a parohiei Râşcani, la 14 iunie. În jurul orei 15.30, câţiva credincioşi catolici din Ocniţa l-au întâmpinat pe PS Anton Coşa, însoţit de cei doi preoţi franciscani – pr. Cristian şi pr. Eduard – şi de surorile Congregaţiei Jesu, manifestându-şi bucuria de a-l primi cu ocazia vizitei pastorale şi de a-i oferi împreună lui Dumnezeu jertfa sfintei Liturghii.

În mod obişnuit, sfânta Liturghie este celebrată în casa unei enoriaşe, însă cu această ocazie, doamna Galina Zalevscaia, primarul oraşului Ocniţa, a pus la dispoziţie sala de şedinţe a primăriei, unde a şi fost celebrată jertfa sfintei Liturghii şi unde, după, episcopul de Chişinău a dialogat cu enoriaşii comunităţii.

Încă din primii ani de după obţinerea independenţei Republicii Moldova, această comunitate era vizitată periodic de preoţi din Ucraina. Mărturiile lor vorbeau de un număr de 30-35 de credincioşi care frecventau periodic sfânta Liturghie. Actualmente, deşi multe persoane au plecat, fie întorcându-se în Ucraina, ţara lor natală, fie plecând la muncă peste hotare, există un potenţial de peste 50 de persoane de origine poloneză, care ar putea să facă parte din comunitate, deşi în mod regulat participă la Liturghie între 6 şi 10 persoane.

Problema cea mai acută a comunităţii este de a avea o biserică proprie, cu atât mai mult că locul pentru construirea ei s-a obţinut de mai mulţi ani şi este situat într-o zonă centrală a oraşului Ocniţa. Episcopul vede posibilitatea construirii unei mici biserici în perspectivă, cu condiţia ca această comunitate să-şi manifeste interesul vădit. Însăşi bunăvoinţa autorităţilor locale este un fapt încurajator şi poate facilita realizarea acestui proiect într-un timp scurt.

 

Râşcani

Vizita pastorală în parohia Râşcani a stat sub semnul unui eveniment tragic care a lovit familia cea mai activă din comunitate, fiind vorba de moartea subită a feciorului lor de doar 21 de ani în condiţii misterioase. Chiar în perioada în care episcopul a fost prezent în parohie, i-a îndemnat pe preoţii care păstoresc comunitatea să fie alături de familie şi să o ajute la recuperera şi aducerea acasă a trupului fiului.

Cu toate acestea, episcopul a voit să viziteze câteva familii cu bătrâni şi bolnavi, cu care a discutat, s-a rugat, i-a binecuvântat. La Liturghia duminicală şi l-a întâlnirea cu comunitatea care a precedat-o au fost prezenţi foarte puţini credincioşi, cu care s-a dialogat, PS Anton Coşa îndemnându-i să facă tot posibilul ca să devină o comunitate închegată, iar fiecare credincios să fie coresponsabil pentru soarta comunităţii. Pe de altă parte, preoţii franciscani, în frunte cu parohul, pr. Cristian Diacu, văd posibilitatea unor noi activităţi în domeniul caritativ şi de formare, astfel că sunt în curs lucrări de reamenajare a spaţiilor existente în convent.

După sfânta Liturghie, în vizită la parohie a venit primarul oraşului Râşcani, cu care episcopul şi preoţii s-au întreţinut, discutând despre problemele comunte şi cu care au servit apoi prânzul.