La 1 septembrie este celebrată „Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea creației”, iar „Timpul Creației” se va încheia la 4 octombrie, cu ocazia comemorării liturgice a sfântului Francisc de Assisi. 
 
Cu această ocazie, Papa Francisc și-a publicat mesajul în luna mai, intitulat „Să curgă dreptatea și pacea”, inspirat de cuvintele profetului Amos: „Să curgă judecata ca apa și dreptatea, ca un râu veșnic!” (5,24) În mesaj, Suveranul Pontif îi cheamă pe oameni să asculte „apelul de a sta alături de victimele nedreptății ambientale și climatice și de a pune capăt acestei război nesăbuit împotriva creației”. 
 
„Dumnezeu”, notează Papa, „vrea ca fiecare să încerce să fie drept în orice situație, să se străduiască mereu să trăiască după legile sale și să facă posibil ca viața să înflorească în plinătate”. 
 
Mesajul amintește de datoria comunității internaționale și responsabilitățile personale în fața creației. El unește aceste două exigențe cu apelul de a fi alături de victimele nedreptății ecologice și climatice și de a pune capăt la ceea ce Papa Francisc numește „război nesăbuit împotriva creației”.

Efectele acestui conflict sunt secarea multor râuri, perturbarea ciclului apei produsă de „consumismul lacom”, creșterea temperaturilor cu secete severe, efectul utilizării necontrolate a combustibililor fosili și tăierea pădurilor. În plus, adaugă Papa, „industrii prădătoare epuizează și poluează sursele noastre de apă potabilă cu practici extreme precum fracturarea hidraulică pentru extragerea de petrol și gaze, proiectele de mega-extracție necontrolată și creșterea intensivă de animale”. 
 
Trebuie să ne transformăm inimile, asumând „convertirea ecologică” indicată de sfântul Ioan Paul al II-lea, adică „reînnoirea raportului nostru cu creația, ca să n-o mai considerăm ca obiect de exploatat, ci, dimpotrivă, s-o păzim ca dar sacru al Creatorului”. În plus, adaugă Papa Francisc - trebuie să ne transformăm stilul de viață, pocăindu-ne „păcatele ecologice”. Aceasta înseamnă „mai puține risipe și mai puține consumuri inutile, mai ales acolo unde procesele de producție sunt toxice și nesustenabile”. 
 
În fine, ultimul apel se referă la viața Bisericilor. „În acest an - notează Papa - încheierea Timpului Creației, la 4 octombrie, sărbătoarea Sfântului Francisc, va coincide cu deschiderea Sinodului despre Sinodalitate”.

C. L.