Legiunea Mariei (în lat. Legio Mariae) este o mişcare a laicatului catolic cu scopul de a servi Biserica în bază de voluntariat.
 
Mişcarea a luat naştere în Irlanda, la 7 septembrie 1921, în ajunul sărbătorii Naşterii Sfintei Fecioare Maria. Fondatorul mişcării este laicul Frank Duff. Mişcarea s-a răspândit rapid în europa, Asia, Africa, America de Nord şi Latină. Astăzi mişcarea numără în jur de treimilioane de membri, numărul membrilor auxiliari se estimează a fi la zece milioane.
 
Activitatea de bază a Legiunii Mariei este una de apostolat. Referindu-se la munca de apostolat de legionarilor şi despre rolul mişcării în Biserică, cardinalul Ribery spunea: „Legiunea Mariei este un apostolat, o fidelitate totală faţă de Maria”. Spiritualitatea Legiunii se bazează în principal pe acţiunea conjugată a Duhului Sfânt şi a Mariei în opera de Mântuire şi instaurare a Regatului lui Dumnezeu pe pământ. Legionarii, încrezători totalmente în Maria, au drept scop de a o ajuta pe Mama cerească în misiunea ei de Mamă a Bisericii, de a educa pentru o viaţă divină toţi membrii Trupului lui Cristos, de a combate demonul care urmăreşte să rupă de la Viţă mlădiţele. În exerciţiul apostolatului lor, legionarii Mariei se consideră ca „instrumente” ale Reginei Apostolilor şi, prin comuniunea strânsă cu ea, ei devin părtaşi la acţiunea Duhului Sfânt, care este agentul principal al evanghelizării.
 
În Dieceze de Chişinău mişcarea a luat naştere la data de 27 septembrie 2001 în Parohia Sfinţilor arhangheli din Bălţi. Este simbolic faptul că prima reuniune a Legiunii Mariei în Moldova a purtat denumirea de „Maica Bunului Sfat”, la fel ca cea a eparhiei. La 23 iunie 2002 s-a creat o celulă a mişcării în Parohia „Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului” din Stârcea. La 12 aprilie 2003 mişcarea a apărut şi în Chişinău, apoi şi la Grigorăuca, Tighina (iunie 2003), Tiraspol (11 iulie 2004), Stăuceni (15 august 2004), Râbniţa (7 decembrie 2004). În 2006 s-a creat o celulă a mişcării în Raşcov, iar în 2007 şi în Slobozia Raşcov. În prezent este în curs de formare o nouă reprezentanţă a mişcării în parohia Sf. Anton de Padova din Creţoaia. În vara anului 2006 a început să activeze Curia Legiunii Mariei, Regina Apostolilor. La apariţia mişcării în Moldova un ajutor important a fost acordat de legionarii austrieci Tery şi Henric Galice, precum şi sora Elisabeth.
 
La momentul actual Legiunea Mariei din Moldova are 92 de membri activi, 54 de membri auxiliari şi 10 candidaţi. Totşi legionarii Mariei odată pe an se întrunesc într-o reuniune solemnă – Acies, care are loc fie în ajunul, fie în sărbătoare Bunei Vestiri. Primul Acies a avut loc în anul 2003, de atunci având loc 5 astfel de reuniuni. De fiecare dată, liturghia solemnă a fost celebrată de PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău.
 
Adresa: Tighina, str. Komunisticeskaia 190
Tel: +373/96821222, +373/77856115, +373/55229566
Președinte: Lidia Rîbina
mob: 069879244, e-mail: lidia.kli4uck@yandex.ru