Oraşul Bender sau Tighina este cunoscut din secolul al XII-lea. În sec. al XVI-lea, după ce, teritoriul din jurul cetăţii a fost cucerit de Imperiului Otoman, a rămas denumirea turcească de Bender. Izvoarele istorice care demonstrează activitatea franciscanilor pe teritoriul Basarabiei, permite presupunerea existenţei catolicilor mai devreme decât se susţine. În Bender, începând cu anii ’20 ai sec. al XIX-lea, au emigrat familii poloneze. Deşi localitatea din împrejurimile cetăţii Bender este cunoscută încă din secolul al XVI-lea, catolicii aici sunt cunoscuţi doar începând cu secolul al XIX-lea. Prima biserică catolică a fost construită în anul 1860 prin grija comandantului cetăţii – generalul M. Olszewski – catolic de origine poloneză. După moartea acestuia credincioşii nu au mai avut un protector influent şi spre sfârşitul anilor ’70 ai secolului al XIX-lea, cu acordul lor, lăcaşul a fost transmis Eparhiei Ortodoxe. Construcţia unei noi biserici catolice a început la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind finisată la începutul secolului al XX-lea. Arhitectul noii biserici a fost renumitul arhitect de origine italiană Alexandru Bernardazzi.
 
În anul 1897, în oraş locuiau 1.121 de credincioşi catolici, alţi 1.491 locuind în împrejurimi. În anii ’30 ai sec. al XX-lea, numărul credincioşilor din oraş a scăzut până la 500, dar parohia era foarte bine organizată; pe lângă ea funcţiona un orfelinat. În 1950 puterea sovietică a închis forţat parohia, clădirea bisericii fiind şi până azi folosită ca sală sportivă, iar în fosta casă pentru orfani funcţionează o şcoală. În anul 1992 în capelă amenajată într-o casă particulară a fost reluată activitatea pastorală, asistenţa spirituală aflându-se în grija părintelui Alois Malhercik SCJ.
 
În 1997, prin decizia autorităţilor Transnistriei, a fost înregistrată parohia romano-catolică din Bender, înfiinţară prin decizia administratorului apostolic al Republicii Moldova la data de 27 iunie acelaşi ani. Hramul comunităţii a rămas acelaşi al bisericii existente înainte de închiderea parohiei de către autorităţile sovietice – „Înălţarea Sfintei Cruci”.
 
 
Paroh: Vladimir Belokonîi SCJ
 
Orarul liturghiilor:
Luni – vineri – 18.00, vara, 17.00 iarna
Sâmbătă 9.00
Duminică – 9.30
 
Adresa:
str. Kommunisticeskaia 190, Bender 3200
tel.: 552/ 2 94 66