Astăzi a fost publicată Exortația post-sinodală „Querida Amazonia” (Dragă Amazonia), unde Papa Francisc urmărește noi căi de evanghelizare și îngrijire a mediului și săracilor. În document, Sfântul Părinte cheamă la un nou impuls misionar și amintește rolul laicilor în comunitățile ecleziale.
 
Mai mult, este amintit rolul social al Bisericii de a se afla alături de cei asupriți și săraci. Atenția este cu siguranță asupra Amazonului și a nedreptăților pe care le suferă și din acest motiv Papa Francisc invită „a se cere iertare”. Papa denunță dauna corupției care otrăvește statul și instituțiile sale. Și speră ca regiunea Amazonului să devină „un loc al dialogului social”, în primul rând „cu cei din urmă”. Vocea săracilor, avertizează el, este „cea mai puternică voce” de pe Amazon.
 
Este amintită și valoarea mediului și grija oamenilor, deoarece, a avea grijă de frații noștri, așa cum Domnul are grijă de noi, reiterează Papa Francisc, „este prima ecologie de care avem nevoie”. Îngrijirea mediului și îngrijirea săracilor sunt „de nedespărțit”.
 
Este important pasajul despre faptul că sacramentele sunt accesibile tuturor, în special celor săraci, inclusiv prin înculturarea liturghiei, pe care deja a cerut-o Conciliul Vatican II, cu un efort de a „încultura liturghia la popoarele indigene”. Sacramentele, insistă Papa, „trebuie să fie accesibile, în special pentru săraci”. Biserica, este subliniat, amintindu-se de exortația apostolică Amoris laetitia, nu poate fi transformată în „obiceiuri”
 
Pentru Papa, „o frecvență mai mare a celebrării Euharistiei” trebuie să fie garantată, iar răspunsul este în sacramentul Ordinului Sacru, care permite doar preotului să prezideze Euharistia. De asemenea, Papa Francisc reafirmă clar și fără dubii, că nu există deschidere către clerul căsătorit.