Grădinița parohială din Crețoaia, având și denumirea din titlu este o operă parohială începând cu sosirea Congregației ”Micile Surori Slujitoare ale Neprihănitei Zămisliri” din Stara Wies (Polonia) la data de 25 martie 1994. Ca martore ale slujirii celor mici și defavorizați într-o parohie nou înființată, după căderea Uniunii Sovietice, surorile au deschis acest mic centru/grădiniță ca alternativă la cealaltă grădiniță din sat, dar care nu accepta o grupă mică de copii. Cu ajutorul Episcopiei au fost construite (1995) două structuri anexe primei capele. Un început plin de caritate, maturizat prin re-sistematizarea/reconstrucția vechii capele și casei preotului în noul sediu al grădiniței în anul 2007, după construirea în prealabil a actualei biserici și a casei parohiale.

Surorile și preoții se schimbaseă între timp (2004), dar prioritatea educației celor mici a rămas una dintre principalele trasee ale activității caritative ale Parohiei Crețoaia, fiind cooptați pe lângă surori și laici dar și deschise modalități noi și actualizate de a activa conform normativelor Ministerului Educației din R. Moldova.

 Reforma învățământului din R. Moldova cu suspendarea activității școlilor mici, a fost și momentul în care Parohia a fost nevoită să regândească modul de funcționare a acestui proiect. Astfel prin Providența lui Dumnezeu, binecuvântarea și aprobul Episcopului, mons. Anton Coșa, a unui arc de binefăcători și coordonarea pr. Andrei Dăscălașu, s-a purces la edificarea unei noi structuri adaptate cerințelor nomenclatoarelor în materie de educație ale R. Moldova. Una dintre surori a fost trimisă pentru a studia în regim urgent pedagogia preșcolară la Bender, iar escavatorul a venit pentru demolarea vechilor clădiri în luna mai 2014.

Până la 26. 05. 2016 în Sărbătoarea Trupului și Sângelui Domnului, noul Centru Social (în care funcționează și grădinița) a fost finisat, la inaugurare fiind prezenți în jurul Episcopului câțiva preoți, toate surorile din Congregație care activează în Moldova, o parte dintre binefăcători, Ambasadorul de atunci al Poloniei în R.M., și nu în ultimul rând, cu recunoștiință Primarul și întreg satul.

Această acțiune caritativă a început și se află în mâinile Providenței, are binecuvântarea și interesul constant al Episcopului Anton, administrarea Parohului, și delicata asistență a surorilor. Bineînțeles cu implicarea și susținerea întregului sat și a autorităților locale.

Natalitatea în satul Crețoaia fiind relativ constantă, numărul de copii este în jur de 25, împărțiți în 2 grupe, cu o educatoare și o asistentă, personal auxiliar 3 persoane.

Programul Centrului – 08.00 – 16.00 zilnic, cu excepția zilelor de odihnă și sărbătorile religioase

Întreg curicullum educațional, precum și celelalte cerințe (locativ, securitate sau sanitar) sunt adaptate normelor prevăzute în legislația R. Moldova, promovate de Ministerul Educației, iar Centrul Preșcolar se află în evidența Direcției Raionale de Învățământ Anenii Noi.

Astfel, actuala clădire a Centrului Preșcolar cuprinde o sală de joacă, dormitor, sala de masă, 2 săli bucătărie, toalete, infirmerie.

Adresa: s. Crețoaia, r. Anenii Noi
Mob: +373/69274610
E-mail: dandrei2002@hotmail.com