Satul Creţoaia (raionul Anenii Noi) a fost întemeiat în anul 1900. În 1906, aici locuiau 440 de catolici, veniţi cu toţii din mărturiile bătrânilor din sat, din regiunea Kameneţ-Podolsk. Prima biserică, consacrată sfântului Iosif, a fost construită în anul 1925. Înainte şi după Al Doilea Război Mondial, asistenţa religioasă a enoriaşilor din sat a fost în grijă părintelui Nicolae Szczurek, care venea de la Tighina, comunitatea din Creţoaia fiind o filială a acestei parohii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în sat a fost cantonat un regiment româno-german, iar capelanul militar german, cunoscător al limbii poloneze, s-a îngrijit timp de doi ani şi de binele sufletesc al credincioşilor de aici. Comunitatea, formată din 60 de persoane, a funcţionat şi după război, însă acum nu mai dispunea de un preot permanent, părintele N. Szczurek vizitând-o tot mai rar.
 
O dată cu instaurarea puterii sovietice, la 1 ianuarie 1948 biserica a fost închisă, un timp funcţionând ca şi club sătesc, însă în scurt timp a fost rasă de pe faţa pământului. Adunările pentru rugăciune au fost interzise, însă credincioşii au continuat să se adune pentru a se ruga în secret, alternativ în două case din sat.
 
Viaţa spirituală a satului a fost reanimată în 1992, când, într-o casă veche semidemolată a fost improvizat un sfânt lăcaş, unde 10 credincioşi aveau posibilitatea să se roage în comun. Treptat numărul lor a crescut, iar în 1994 localul a fost amenajat şi sfinţit. În acest sat, surorile din Congregaţia Slujitoarelor Preasfintei Fecioare Maria, Neprihănit Zămislită au deschis prima lor casă din Republica Moldova, având în grijă o grădiniţă pentru copii, dar şi pe bătrânii singuratici, lucrând cu acelaşi zel şi pe latura catehizării. Grija sufletelor au purtat-o Mons. Benone Farcaş, Pr. Stanislav Cuharec, iar Pr. Oliver Vrănescu a fost cel care a început să locuiască efectiv în acest sat, într-o cameră din spatele capelei. În anul 2004 a început construcţia noii biserici, altarul căreia a fost consacrat în iunie 2006, de către episcopul de Chişinău, Anton Coşa, alături de episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, episcopul auxiliar de Iaşi, Aurel Percă, şi un sobor de preoţi din Republica Moldova şi România.
 
 
 
Paroh: Pr. Andrea Ballan
 
 
 
ORARUL LITURGHIILOR:
 
Creţoaia
 
Marţi, miercuri, vineri – iarna 17.00, vara 18.00 (rusă)
 
Luni, joi – 17.00, iarna, 18.00 vara (română)
 
Sâmbătă – 9.00 (rusă)
 
Duminică – 10.00 (rusă)
 
Advent – 6.30 (rusă)
 
Cahul
 
o dată pe lună
 
Comrat
 
o dată pe lună
 
 
 
Adresa
 
s. Creţoaia, r. Anenii Noi, MD-6519
 
tel.: 0265/ 93 70 8