Prima zi a anului este întotdeauna un motiv de reflecție pentru credincioși, nu numai pentru că dă startul unui nou an, ci și pentru că este o tradiție ca în această zi Papa să transmită „Mesajul pentru pace”. 
 
Ne aflăm la cea de-a 57-a ediție a Zilei mondiale a păcii, iar Papa Francisc vorbește în mesajul său despre inteligența artificială și pace: „Inteligența este o expresie a demnității pe care ne-a acordat-o Creatorul, care ne-a făcut după chipul și asemănarea sa (cf. Gen 1,26) și ne-a permis să răspundem iubirii sale prin libertate și cunoaștere”, dar progresul noilor tehnologii, mai ales în domeniul digital, poate avea consecințe grave în ceea ce privește justiția socială și armonia între popoare. 
 
Accentul pus în prezent pe formele de inteligență artificială trebuie să fie însoțit de o responsabilitate adecvată pentru dezvoltarea lor, deoarece „evoluțiile tehnologice care nu duc la o îmbunătățire a calității vieții întregii omeniri, ci dimpotrivă, agravează inegalitățile și conflictele, nu pot fi considerate niciodată un adevărat progres”. 

Inteligența artificială introduce deja schimbări semnificative în societate, exercitând o influență profundă asupra culturii, politicii și comportamentului social. Dar atunci când este utilizată pentru a răspândi știri false, „toți acești factori riscă să alimenteze conflictele și să împiedice pacea”. În plus, având în vedere că tinerii cresc în medii invadate de tehnologie, nu putem să nu ne temem de o degradare a predării și formării.  
 
Parohiile din dieceza noastră au fost chemate să reflecteze asupra mesajului Papei, precum și să facă din acesta un motiv de rugăciune în timpul diferitelor celebrări de la 1 ianuarie.

C. L.