„Nu ne mai putem gândi doar la păstrarea spațiului intereselor noastre personale sau naționale, ci trebuie să ne gândim la noi înșine în lumina binelui comun, cu un simț comunitar, adică ca un noi deschis fraternității universale”.
Prin aceste cuvinte, Papa Francisc, în mesajul său pentru cea de-a 56-a ediție a Zilei Mondiale a Păcii din 1 ianuarie 2023, ne cere să ne punem întrebări despre viitorul și responsabilitățile noastre.
Ce am învățat din această situație pandemică?
Aceasta este una dintre întrebările pe care le pune papa și ne amintește că cea mai mare lecție pe care Covid-19 ne-a lăsat-o este conștientizarea faptului că toți avem nevoie unii de alții, că „cea mai mare, dar și cea mai fragilă comoară a noastră este fraternitatea umană, întemeiată pe filiația noastră divină comună, și că nimeni nu se poate salva singur”.
Și, în continuare, „din această experiență”, observă Papa Francisc, „a apărut o conștiință mai puternică care îndeamnă toată lumea, popoare și națiuni, să readucă în centru cuvântul "împreună". Într-adevăr, împreună, în fraternitate și solidaritate, construim pacea, garantăm dreptatea, depășim cele mai dureroase evenimente”.
Nu numai Covidul, ci și războiul, „un nou dezastru teribil”, determinat însă de alegerile umane vinovate, este menționat de mai multe ori în mesajul pentru următoarea ediție a Zilei Mondiale a Păcii.
„Războiul din Ucraina”, subliniază Papa Francisc în mesaj, „culege victime nevinovate și răspândește incertitudine, nu doar pentru cei direct afectați, ci în mod răspândit și nediscriminatoriu pentru toți, chiar și pentru cei care, la mii de kilometri distanță, suferă efectele sale colaterale - gândiți-vă doar la problemele legate de prețul cerealelor și al carburanților”.
Și, cu siguranță, „aceasta nu este epoca post-Covid pe care am sperat-o sau la care ne-am așteptat. Într-adevăr, acest război, împreună cu toate celelalte conflicte de pe glob, reprezintă o înfrângere pentru întreaga omenire și nu doar pentru părțile direct implicate”.
C. L.