S-a născut la Alençon, în Franța, la 2 ianuarie 1873, într-o familie creștină.

Crucea, suferința în trup și suflet au marcat profund pașii sfintei, din anii copilăriei și adolescenței, odată cu moartea prematură a mamei, starea de sănătate precară, boala misterioasă, separarea de surorile mai mari, până la cei din tinerețe, cu obstacolele în calea intrării sale în Carmel. Foarte tânără (avea doar 15 ani), a intrat în Carmelul din Lisieux, după ce a plecat, cu încăpățânare „sfântă”, la Roma, pentru a cere autorizația papei.
 
A trăit printre încercările de nedescris din primii ani în mănăstire, cu evenimentele foarte dureroase ale morții tatălui său, până la boala care a consumat-o încet: o cruce care a fost întotdeauna binevenită, îmbrățișată și transformată într-o ofrandă de iubire pură pentru Dumnezeu și pentru aproapele.
 
Sfânta Tereza a reușit să ofere lumii catolice imaginea surprinzătoare a unei sfinte care, fără a părăsi vreodată mănăstirea, participă intens, cu jertfa tăcută a vieții împletite în întregime cu iubire, la cea a contemporanilor săi. Ea a dat vieții sale scurte amprenta de neegalat a unui zâmbet, o expresie a acelei bucurii care provine din comuniunea profundă cu Dumnezeu.
 
Din ascultare, și-a scris experiențele interioare, apoi le-a publicat sub titlul „Povestea unui suflet”, unde, cu un limbaj clar, proaspăt și simplu, ne pune în contact cu sufletul său, cu modul său de a gândi și de a trăi plin de iubire. Strălucește măreția intuițiilor sale născute din lectura iubitoare a Evangheliei, în care și-a descoperit „micul drum” de încredere și renunțare. Care este misiunea sa? Misiunea de a-l face iubit pe Dumnezeu așa cum îl iubise ea, de a învăța sufletele micul său mod de umilință și renunțare.
 
A murit la 30 septembrie 1897 în Carmelul din Lisieux. A fost canonizată la 17 mai 1925 de Papa Pius al XI-lea și în 1927, același Pius al XI-lea a proclamat-o, alături de sfântul Francisc Xaveriu, patroana misiunilor. În 1944 a fost proclamată co-patroană a Franței. La 19 octombrie 1997, Papa Ioan Paul al II-lea a proclamat-o învățător al Bisericii.

C. L.