Odată cu sunetul clopoțelului, anul școlar se reia la 1 septembrie. Profesorii, elevii și părinții își exprimă speranța că anul care începe va fi cu adevărat diferit de anul precedent, care a fost întrerupt în mod repetat de diferitele probleme ale pandemiei.

Totul începe de la anul care s-a încheiat în iunie anul trecut, lăsând deoparte tot ce s-a trăit și încercând, din toate punctele de vedere, să aibă medii și comportamente care nu duc la revenirea unei condiții pandemice dificile.

„Privirea se îndreaptă spre viitor – a comentat Episcopul reflectând despre începutul școlii – pentru că școala este importantă, trebuie trăită împreună și, mai presus de toate, trebuie să fie un moment de edificare".

„Din acest motiv – a continuat Episcopul – am vrut ca ziua copiilor să fie sărbătorită sâmbătă, 28 august, adică cu câteva zile înainte de începerea orelor, pentru a încuraja elevii și a le oferi un mesaj de speranță și încredere pentru noul an școlar".

Dieceza de Chișinău nu are școli catolice, însă are grădinițe, grație prezenței persoanelor consacrate și, în unele cazuri, cu colaborarea preoților parohiali. Aceste grădinițe sunt în Chișinău, Stăuceni, Bălți și Crețoaia.

În plus, salezienii au o școală profesională pentru formarea sudorilor, iar Fundația Regina Pacis gestionează un proiect de formare profesională a tinerilor deținuți din închisoarea Goian. În închisoare, tinerii sunt instruiți să îndeplinească următoarele profesii: bucătar, cizmar, coafor, electrician și muncitor în construcții.

În parohii, preoții parohi sunt atenți la formarea scolastică a elevilor, de fapt, unele activități post-școlare sunt organizate după-amiaza, pentru a-i ajuta pe cei care sunt incapabili singuri să își facă temele pentru acasă.

„Nu avem școală catolică, dar suntem la fel de atenți la elevi și la calea lor formativă – a spus Episcopul – de aceea la începutul acestui nou an gândurile și rugăciunile noastre sunt pentru toți cei care lucrează și frecventează lumea școlii, astfel încât să nu lipsească responsabilitatea și angajamentul personal. Viitorul acestei țări depinde și de educație”.

C.L.